© atv

Minister Demir (N-VA) ongeduldig over uitblijven Antwerps bosplan: “Ik zie weinig initiatieven van de stad”

Antwerpen -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) begrijpt niet dat de stad Antwerpen nog steeds geen plan heeft ingediend voor haar Vlaams Bosplan. “Steden spelen een belangrijke rol in het tegengaan van de opwarming”, zegt Demir.

Demir maakt 122 miljoen euro vrij voor het creëren van extra bossen in Vlaanderen. In haar Bosplan heeft ze de ambitie om 4.000 hectare netto bos bij te planten tegen 2024. De Vlaamse overheid en lokale besturen nemen 2.000 hectare voor hun rekening. Alleen is de minister wat ongerust over de inspanningen van de steden Gent en Antwerpen.

Minister Demir. © Jan Van der Perre

“Ik zie weinig initiatieven van de stad Antwerpen om daadwerkelijk meer bossen te creëren, zoals een stadsrandbos”, zegt Demir. “Steden hebben een belangrijke verantwoordelijkheid, zeker om de effecten op te vangen van hitte golven en het tegengaan van hitte eilanden. Bossen zijn de natuurlijke airconditioning. Ik heb 122 miljoen euro vrij gemaakt. Het zou jammer zijn als de steden er geen gebruik van zouden maken.”

Geen ongerustheid nodig

Volgens Antwerps schepen van Groen Els van Doesburg (N-VA) hoeft de minister niet ongerust te zijn. Antwerpen zal beroep doen op het Vlaams Bosplan.

“Sommige gronden zijn reeds verworven, voor anderen lopen nog onderhandelingen, onder meer met de Vlaamse overheid”, zegt Michael Lescroart, woordvoerder van de schepen. “Het gaat in de eerste plaats om kleinere percelen. Daarnaast zet de stad in op het creëren van meer groene ruimte en meer bomen om hitte-eilanden tegen te gaan in de stad en dit tot op wijkniveau. Antwerpen is met zijn haven en dichtbevolkte gebieden uniek. Met maar liefst 78 procent is Antwerpen de meest dichtbebouwde stad van Vlaanderen.”

Het Vlaams gemiddelde ligt op 28 procent en in Gent is dat 66 procent.  svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Els van Doesburg