Drankenproducenten willen Europees wettelijk kader voor statiegeld

 ©  rr

In een gezamenlijk persbericht hebben de Europese federaties van frisdrank- en waterproducenten zich samen met Zero Waste Europe (ZWE) uitgesproken voor een duidelijk Europees wettelijk kader voor statiegeld.

cevt

De Europese federaties van frisdrank- en waterproducenten Unesda Soft Drinks Europe en Natural Mineral Waters Europe, en ZWE willen dat de EU de positieve invloed die statiegeldsystemen kunnen hebben op het milieu erkennen. Zulke systemen maken immers deel uit van de Europese doelstelling om tegen 2030 alle verpakkingen herbruikbaar en recycleerbaar te maken, klinkt het. ‘Gezien de huidige inzamelingsprestaties in de EU is het voor veel lidstaten onwaarschijnlijk dat zij de inzamelingsdoelstellingen van de EU zullen halen’, beargumenteert Nicholas Hodac, directeur-generaal van Unesda.

‘Ondanks de uitstekende resultaten van statiegeldsystemen, worden zij op geen enkele wijze benoemd in de EU-wetgeving inzake verpakking en verpakkingsafval. Ook wordt een gesloten kringloop voor materialen van levensmiddelenkwaliteit niet veiliggesteld’, stelt Patricia Fosselard, secretaris-generaal van de NMWE.

Herziening EU-richtlijn

Ze dringen er daarom op aan dat Europa minimumeisen voor statiegeldsystemen vaststelt bij de herziening van de EU-richtlijn over verpakking. In het persbericht klinkt het dat statiegeldsystemen zo ontworpen moeten worden dat voor elk verpakkingsmateriaal een retourpercentage van minstens 90 procent wordt bereikt.

Ook moet het inleversysteem zowel gemakkelijk zijn voor de consument als doeltreffend en efficiënt. ‘Waar nodig moet worden gekeken naar mogelijkheden van digitale technologie.’

Unesda, NMWE en ZWE willen een verplichting voor detailhandelaars om alle verpakkingsmaterialen met statiegeld terug te nemen. Alleen voor kleine ondernemers zouden er uitzonderingen kunnen zijn wegens een beperkte ruimte, luidt het.

Helft Belgische gemeenten al voorstander

Begin september meldde Recycling Netwerk dat meer dan de helft van de Belgische gemeenten (53 procent) vragende partij is om statiegeld op blikjes en plastic flesjes in te voeren.

In ­totaal zijn nu 307 Belgische ­gemeenten bij de alliantie aangesloten, waarvan 203 Vlaamse, 101 Waalse en 3 Brusselse. In Nederland, waar de campagne ook loopt, is al 98 procent van de gemeenten lid.