Pexels

Met deze tips helpt project Gentse gezinnen om koelkast beter in te richten en zo verspilling tegen te gaan

De stad Gent heeft samen met organisatie FoodWIN het project "In uwe frigo" gelanceerd om gezinnen beter te leren omgaan met het eten in de koelkast. Uit onderzoek van de Vlaamse Overheid blijkt dat ongeveer de helft van wat in de koelkast zit per jaar wordt weggegooid. Met het project leren mensen, en hun poetshulpen, hoe ze voedsel beter kunnen schikken in de koelkast zodat het langer bewaard kan blijven.

Met het proefproject "In uwe Frigo" wil de stad Gent tips aanreiken over hoe een koelkast beter kan ingedeeld worden zodat voedsel optimaler wordt bewaard. Zo moet er veel minder eten worden weggegooid. In het project, dat samen met de vereniging FoodWIN (een organisatie die zich specialiseert in het vermijden van voedselverspilling) wordt georganiseerd, gaan poetshulpen bij hun klanten thuis de koelkast optimaal inrichten. Het project heeft zijn vruchten, en groenten, alleszins afgeworpen.

Poetshulp kuist en richt koelkast in

Tien gezinnen namen deel aan het project. De poetshulp schikte de groenten en fruit, zuivelproducten en vlees -en viswaren zo in de koelkast dat er minder verspilling zou zijn. "Een grote hulp voor die gezinnen", zegt Hanne Heymans van FoodWIN. En het is een win-winsituatie: "Die poetshulpen kwamen er al regelmatig, en zo werd de inrichting van de koelkast ook ineens aangepakt. Er kwam een dialoog op gang met de gezinnen, en zo letten die ook meer op het vermijden van voedselverspilling."

Leg vlees of vis lager in de koelkast, want daar is het altijd kouder

Hanne Heymans van FoodWIN

In de praktijk gingen de poetshulpen bij de gezinnen thuis de koelkast kuisen en ineens het voedsel op de juiste plaats leggen. "Want wat niet iedereen weet is dat de meeste frigo's verschillende temperatuurzones hebben", zegt Heymans. "Warmte stijgt, dus beneden in de frigo is het heel wat kouder. Dat kan 7 graden verschil geven. Dus het is heel belangrijk om zaken die snel bederven, lager te leggen: bijvoorbeeld vlees of vis."

De poetshulpen zijn opgeleid door het Gentse opleidingscentrum TalentIndex, en ook de deelnemende gezinnen kregen een opleiding. "Zij gaven aan dat ze daardoor veel bewuster zijn omgegaan met het winkelen, het bewaren, het koken en het plannen van voedsel."

Geen restjes

Bob De Pourcque is een van de mensen die meegedaan heeft aan het project. Hij bespaarde een bedrag van 700 euro per jaar. Een stuk meer ten opzichte van een gemiddelde voedselverlies ter waarde van 184 euro per gezin, per jaar. "Het hele project was een revelatie voor ons gezin, het heeft een verandering in ons gedrag teweeg gebracht. In feite mocht er absoluut nooit een restje overblijven."

Een punt was dat er nooit een restje mocht overblijven
Deelnemer Bob De Pourcque

Bob De Pourcque vertelt hoe hij en zijn gezin 700 euro bespaarde.

Hoe doe je dat nu zelf? 5 concrete tips

1. Gebruik een koelkastthermometer. Zorg ervoor dat de temperatuur in het midden van de koelkast op 4 graden celcius staat. Dat wil niet zeggen dat de temperatuur overal 4 graden is, dus je meet het beste ook eens de temperatuur aan de boven -en onderkant. Beneden is het normaal gezien kouder en daar leg je het beste het voedsel dat het snelste kan bederven: vlees of vis bijvoorbeeld.

2. Het is beter dat je de koelkast goed vult. Als je de deur opent gaat warme lucht van buitenaf naar binnen, naar daar waar er lege ruimtes zijn. Dus hoe voller, hoe minder warmte er wordt uitgewisseld bij het openen. Opgelet: ook niet té overvol, want dat blokkeert de luchtcirculatie dan weer.

3. Bewaardozen zijn beter dan ander verpakkingsmateriaal. Dat vermijdt geurtjes en gassen. Extra tip: gebruik doorzichtige bewaardozen zodat je ziet wat erin zit. Ook rechthoekige zijn beter om te stapelen.

4. Mediterrane en exotische vruchten zoals tomaten, avocado, bananen, komkommers, aubergine en dergelijke bewaar je beter buiten de koelkast.

5. En tot slot: poets je koelkast minstens één keer per maand.

"In uwe frigo" is een proefproject, maar het is de bedoeling dat er nog dergelijke projecten worden georganiseerd naar de toekomst toe.

Meest gelezen