©  BELGA

Veroordeelde advocaat Vandemeulebroucke vecht arrest aan voor Hof van Cassatie

Antwerpen -

De bekende Antwerpse strafpleiter Pol Vandemeulebroucke heeft cassatieberoep ingesteld tegen zijn veroordeling door het hof van beroep. Cassatie moet nu beslissen of het arrest wettig is, anders volgt een nieuw proces.

Pol Vandemeulebroucke werd midden september door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld tot een jaar cel en 12.000 euro boete wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. De contacten die de bekende strafpleiter onderhield met de ondertussen overleden drugscrimineel Uka Gashi gingen verder dan een normaal contact tussen een advocaat en een cliënt. “De inhoud van deze contacten wijzen onmiskenbaar op het bestaan van een criminele, drugsgerelateerde context”, motiveerde het hof. ”Vandemeulebroucke was op actieve wijze betrokken bij zaken waarin Uka Gashi belangen had.”

LEES OOK: Hof veroordeelt Pol Vandemeulebroucke tot jaar cel in drugsdossier, ook cliënten keren zich tegen topadvocaat

De griffie van het hof van beroep bevestigt dat Vandemeulebroucke en drie andere veroordeelde leden van de criminele organisatie rond Gashi cassatieberoep hebben ingesteld tegen het arrest van 15 september. Het Hof van Cassatie zal nu moeten oordelen of het arrest wettig is op procedureel gebied, over schuld of onschuld wordt door Cassatie geen uitspraak gedaan. Als het Hof van Cassatie het arrest zou vernietigen hebben Vandemeulebroucke en de drie anderen recht op een nieuw proces in beroep.

Op 25 november begint voor de rechtbank van eerste aanleg alvast een nieuw proces tegen de bekende advocaat. Hij wordt daarin opnieuw vervolgd voor vermeend lidmaatschap van een criminele organisatie, misbruik van zijn inzagerecht en schending van zijn beroepsgeheim.

LEES OOK: Veroordeelde Pol Vandemeulebroucke binnenkort alweer voor rechter: advocaat zou verklaringen gestuurd hebben in drugszaak

Tegen Vandemeulebroucke loopt ook een tuchtonderzoek door de stafhouder na klachten van verschillende cliënten die beweren dat hij aanzienlijke erelonen eiste, maar niet de beloofde prestaties leverde.

sare

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen