©  BELGAIMAGE

Europees Parlement wil verbod op elektronische gezichtsherkenning: alleen uitzondering voor officiële verdachten

Enkel burgers die verdacht worden van een misdrijf mogen gemonitord worden. Verder moet de geautomatiseerde gezichtsherkenning van individuen volledig verboden worden, uit respect voor de privacy en de menselijke waardigheid. Dat vindt het Europees Parlement, dat een dam wil opwerpen tegen massasurveillance.

dvt
Bron: Belga

De resolutie die het parlement woensdag heeft goedgekeurd, moet gezien worden in de context van de onderhandelingen met de Raad van Europa over een regelgevend kader voor artificiële intelligentie. Het rapport gaat concreet over de inzet van AI door politie en justitie.

De parlementsleden eisen strikte waarborgen. Ze waarschuwen dat etnische minderheidsgroepen, mensen uit de LGBTI-gemeenschap, senioren en vrouwen momenteel op grote schaal verkeerd worden ingeschat door identificatietechnologieën die door algoritmes aangestuurd worden. De geautomatiseerde erkenning moet daarom verboden worden, net als de inzet van databanken om voorspellende politiewerk te kunnen verrichten op basis van gedragsmatige gegevens.

“Het is belangrijk om persoonlijke data te beschermen en massacontrole te voorkomen”, zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “De invoering van gezichtsherkenningssystemen door wetshandhaving moet dan ook beperkt zijn tot duidelijk gerechtvaardigde doeleinden, met volledige eerbiediging van de beginselen van noodzakelijkheid en evenredigheid, en met respect voor de fundamentele rechten.”

Christendemocraten stemmen tegen

De resolutie werd goedgekeurd met 377 stemmen voor, 248 tegen en 62 onthoudingen. De sociaaldemocraten, de liberalen en de groenen leverden samen een meerderheid, maar de EVP stemde massaal tegen. “Het is een gemiste kans om op de vooravond van de grote doorbraak van deze nieuwe technologieën onze politie- en justitiediensten niet ten volle het potentieel van kunstmatige intelligentie te laten benutten”, zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V).

In lijn met het voorstel van de Europese Commissie wil hij de inzet van AI mogelijk maken voor de ordehandhaving, maar binnen een “sterk kader waarin de veiligheid en grondrechten van onze burgers gewaarborgd en gecontroleerd worden”. Volgens Vandenkendelaere maken criminelen steeds meer gebruik van digitale technologieën. “Het is onaanvaardbaar om hen vrij spel te geven en justitie in een blinde vlek te laten opereren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER