Heusden-Zolder vraagt mogelijk nieuwe doorlichting van moskee

 ©  Dick Demey

De gemeente Heusden-Zolder vraagt mogelijk een nieuwe doorlichting van de erkende moskee Sultan Ahmet. Dat zegt burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans (GOED) nadat een rapport van de Staatsveiligheid de moskee van Heusden-Zolder linkt aan de verspreiding van extremistische ideeën in Limburg.

Het duidingsprogramma Pano (Eén) verspreidde dinsdag nieuws over een rapport van de Staatsveiligheid waarin de moskee van Heusden-Zolder ter sprake komt. Daaruit blijkt volgens Pano dat er een samenwerking van de Sultan Ahmet-moskee met het zogenoemde “Islamitische Informatiecentrum” (IIC) is. De moskee zou volgens de Staatsveiligheid zijn lokalen laten gebruiken door het IIC en organiseert activiteiten samen met de jongerenafdeling ervan. De Staatsveiligheid zou het IIC een verspreider “van extremisme voor jongeren in Heusden-Zolder en in de bredere regio” noemen. De moskee wordt geleid door Mehmet Üstün, de voorzitter van de Moslimexecutieve.

“Ik heb het officieel rapport van Staatsveiligheid niet mogen ontvangen, maar ik heb het via via kunnen inkijken. Als dat zo zou zijn, is het betreurenswaardig dat dat in Heusden-Zolder is en de gemeente zo in een negatief daglicht komt”, reageert burgemeester Mario Borremans (GOED).

De burgemeester stelt zich wel vragen bij de erkenning in 2009 en de latere doorlichting van de moskee. “Daar is toen niks uitgekomen. Dat kan vandaag anders zijn, maar de bewijzen hebben we nog niet gezien. Dat zien we alleszins niet vanuit het straatbeeld”, aldus Borremans. “Er wordt gesproken over feiten die zouden plaatsvinden in de moskee en in vergaderlokalen, dat zien we niet vanop straat.”

Het gemeentebestuur zegt de Pano-reportage van woensdagavond af te wachten, maar overweegt een nieuwe doorlichting van de moskee te vragen aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). “Als het nodig is, zal ik aan de minister opnieuw een doorlichting van de moskee vragen. We gaan kijken wat de reportage zal teweegbrengen en dan zullen we dat overwegen”, besluit Borremans.  

“Jacht op moslims”

Een dag nadat Üstün alle beschuldigingen ontkende, komt de Moslimexecutieve opnieuw terug op het voorval. Ze reageert onthutst op de gelekte documenten. “Het is schandalig dat rapporten van de Staatsveiligheid lekken”, klinkt het. “Die zouden vertrouwelijk moeten blijven, en moeten omzichtig worden behandeld door personen die daartoe bevoegd zijn.”

De Moslimexecutieve roept de media verder op om kritisch te blijven, en dergelijke rapporten niet zomaar als absolute waarheden te beschouwen. Ze maakt daarbij de vergelijking met duistere periodes in Europa waarin religieuze minderheden werden vervolgd onder totalitaire regimes. “Door de bewuste onthulling van deze rapporten, die politiek worden geïnterpreteerd en volledig gemanipuleerd worden door de media, willen sommigen duidelijk de moslims en hun instellingen zwartmaken”, klinkt het. “Deze oneerlijke praktijken nemen meer en meer de vorm aan van een jacht op de moslims.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen