Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsMalaria

Historische beslissing: WHO keurt eerste malariavaccin goed

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.Beeld REUTERS

Kinderen in Afrika zouden massaal gevaccineerd moeten worden met het enige goedgekeurde vaccin tegen de infectieziekte. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. ‘Een historisch moment.’

Mosquirix (of RTS,S), een vaccin dat is ontwikkeld door de Britse geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline, wordt nu aanbevolen door de WHO. Dat betekent dat een groot deel van Afrika binnenkort zou kunnen worden ingeënt tegen malaria.

Malaria doodt jaarlijks ongeveer 500.000 mensen, van wie ongeveer de helft kinderen in Afrika. Het Mosquirix -vaccin bleek zes jaar geleden al doeltreffend te zijn tegen de infectieziekte, maar moest nog testvaccinatieprogramma’s in Ghana, Kenia en Malawi doorstaan. De testes, waarbij meer dan 800.000 kinderen werden gevaccineerd, zijn succesvol verlopen en daarom kan het vaccin nu in heel Sub-Sahara-Afrika worden ingezet.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, spreekt van “een historisch moment”. “Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen en de bestrijding van malaria”, zegt hij, eraan toevoegend dat het “tienduizenden jonge levens per jaar zou kunnen redden”. Wel zullen andere maatregelen tegen malaria, zoals muskietennetten nodig blijven, benadrukte Ghebreyesus nog.

België speelde belangrijke rol

Ook België - het wereldwijde hoofdkwartier van de vaccinafdeling van GSK is gevestigd in Waver - speelt een bijzonder belangrijke rol. Het vaccin is namelijk in België onderzocht en ontwikkeld, en wordt ook in België geproduceerd, gepakt en verscheept.

“Ik ben zeer trots dat ik dit uitstekende nieuws kan aankondigen”, zegt Jamila Laouhed, vicepresident en Head of Global Research and Development bij GSK in België. “RTS,S, ons baanbrekend malariavaccin dat gedurende tientallen jaren werd ontwikkeld door onze wetenschappers in België, teams en partners, kan beschikbaar worden gesteld aan kinderen in heel Sub-Sahara-Afrika. Deze langverwachte mijlpaal kan de strijd tegen malaria in de regio nieuw leven inblazen op een moment dat de vooruitgang stilstand is gekomen.”

GSK heeft zich ertoe verbonden tot 10 miljoen doses van het vaccin te schenken voor gebruik in de proefprojecten, en tot 2028 jaarlijks tot 15 miljoen doses te leveren na aanbeveling en financiering voor breder gebruik.