Roemenië gaat aandeel kernenergie in energiemix verdubbelen

De Roemeense regering heeft een energiebeleidsplan goedgekeurd dat voorziet in twee nieuwe kernreactoren in de enige kerncentrale van de Zuidoost-Europese natie. De reactoren moeten klaar zijn tegen 2031. Daarnaast wil Roemenië de opknapbeurt van een bestaande reactor tegen 2037. Hierdoor zou de kernenergievoorziening van het land in tien jaar tijd verdubbelen.

Waarom is dit belangrijk?

Voor een pak EU-landen blijft koolstofarme kernenergie de oplossing van het energievraagstuk. Ook Roemenië plant dus een energietoekomst waarin kernsplijting een prominente rol speelt.

Volgens Virgil Popescu, de Roemeense minister van Energie, is het Geïntegreerde Nationale Plan voor Energie en Klimaatverandering een “alomvattend document, dat is ontwikkeld en aangepast aan de meest recente realiteit”. Het werd eerder deze week tijdens een regeringsvergadering goedgekeurd, schrijft World Nuclear News.

Het plan is bedoeld om de vijf belangrijkste aspecten van het collectieve energiebeleid voor landen in de Europese Unie aan te pakken: energiezekerheid, het koolstofvrij maken van de economie, energie-efficiëntie, de interne energiemarkt, en onderzoek, innovatie en concurrentievermogen. Op ontwerpversies van het document is commentaar geleverd door onder meer de Europese Commissie. De definitieve versie van het plan is nu naar de bevoegde EU-instantie gestuurd.

Belangrijke rol voor kernenergie in Roemenië

Kernenergie speelt nu al een belangrijke strategische rol in de Roemeense elektriciteitsvoorziening. Twee reactoren (van het type CANDU; CANada Deuterium Uranium) in de centrale van Cernavoda, een stadje dicht bij de Zwarte Zee, leveren ongeveer 19% van de elektriciteit van het land. Volgens dit plan zou deze centrale in omvang verdubbelen. De bouw van Cernavoda begon in 1983 onder het regime van voormalig communistisch dictator Nicolae Ceaușescu en de twee eenheden werden voltooid in 1996 en 2007. Er waren nog twee CANDU’s gepland voor die locatie en het is nu in beleid gegoten dat die worden voltooid.

Het gisteren goedgekeurde plan voorziet in de opstart van deze nieuwe eenheden – Cernavoda 3 en 4 – in respectievelijk 2030 en 2031, met een vermogen van elk 675 Megawatt (MWe). Roemenië heeft voor dit project al een reeks overeenkomsten gesloten met internationale partners, waaronder de VS, Frankrijk en Canada.

De renovatie van Cernavoda 1 en 2 maakt ook deel uit van het plan. Eenheid 1 zou de procedure rond 2027 kunnen ondergaan en eenheid 2 na 2037, waardoor elke eenheid 30 jaar langer in bedrijf zou blijven.

Geavanceerde reactoren

Naast de gewone nucleaire capaciteit van Roemenië voorziet het plan ook in steun voor onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde reactoren. Meer bepaald gaat het hier om het met lood gekoelde snelle reactorontwerp ALFRED. Dit wordt gefinancierd door de EU.

In het plan staat dat een consortium van ingenieurs- en wetenschappelijke organisaties, dat is opgericht om ALFRED te bouwen, de technologische ontwikkeling, het ontwerp, de engineering en de bouw ergens vóór 2030 kan voltooien. De reactor zou een capaciteit hebben van 300 Megawatt (MWt) en zou naar schatting 1,4 miljard euro kosten.

Lees ook:

(bzg)

Meer