Pilootproject bij Antwerps parket: wie discrimineert, moet naar Kazerne Dossin

Antwerpen -

Het Antwerpse parket voorziet voortaan in de mogelijkheid om mensen die de antidiscriminatiewetgeving overtreden hebben, naar Kazerne Dossin te sturen.

sc

Kazerne Dossin in Mechelen is een museum dat de Holocaust en mensenrechten als vertrekpunt neemt om te duiden hoe mechanismes als groepsdruk en collectief geweld kunnen leiden tot massamoord en genocide.

Het Antwerpse parket zal vanaf nu een rond­leiding van een uur in het museum, een nagesprek en een reflectieverslag voorstellen aan personen die zich bezondigd hebben aan de antidiscriminatiewetgeving. Als ze dat traject naar behoren doorlopen, volgt er een seponering.

Het is een pilootproject, maar de verwachting is toch dat andere parketten het Antwerpse voorbeeld zullen volgen.

“De samenwerking klinkt misschien on­gewoon, maar het is niet alleen aan justitie en politie om alle samen­levings­problemen op te lossen”, zegt ­Franky De Keyzer, initiatiefnemer en de Antwerpse procureur des ­konings.

“Zeker voor dit doel­publiek zijn hoge geldboetes of lange gevangenisstraffen niet per se ­effectief om duidelijk te maken dat de redenen waarom ze discrimineren niet gerechtvaardigd zijn. Uit onderzoek blijkt trouwens dat ook slachtoffers het veelal belangrijker vinden dat daders inzicht wordt bijgebracht. Het is hen niet zozeer om die bestraffing te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen