© Stad Mechelen

© Stad Mechelen

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verkommerd stadspaleis moet over jaar weer schitteren

Na decennia leegstand en verwaarlozing moet het historische Hof van Cortenbach begin 2018 opnieuw schitteren zoals eeuwen geleden. De restauratie van het monument in de Mechelse binnenstad vordert goed. Vrijdag rukt er een zelfrijdende kraan aan.

Sven Van Haezendonck

Een kleine 1,7 miljoen euro investeert de overheid om de stadskanker in een binnengebied van de Korenmarkt opnieuw zijn middeleeuwse grandeur te geven. Dat gebeurt zoals bij veel van deze dossiers in belangrijke mate met Vlaams geld. Gedurende veel jaren werd het gebouw, dat in privéhanden was, aan zijn lot overgelaten. Uiteindelijk kocht de stad het in 2013 en maakte meteen werk van een dossier voor de restauratie. Dat werd opgemaakt door het Mechelse architectenkantoor Beeck & Hermans.

De restauratiewerken die in mei vorig jaar zijn gestart, vorderen goed. In december kon de aannemer de stalen balken om het gebouw te stutten al verwijderen. “De stabiliteitsproblemen zijn opgelost”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). Enkele jaren geleden stortte de achtergevel van het gebouw in de Ziekeliedenstraat gedeeltelijk in. Dat voorval versnelde de aankoop door de stad.

"Opnieuw een spits dak"

Voor de volgende fase van de restauratie zet aannemer Artes-Woudenberg een zelfrijdende montagekraan in. “Het oorspronkelijke spitse dak wordt opnieuw opgebouwd, de trapgevels worden weer opgemetseld en het dak wordt bekleed met natuurleien”, vertelt Geypen.

Daarvoor is een kraan nodig. Door de montage daarvan is er vrijdag van 6 tot vermoedelijk 16u geen doorgang mogelijk in de Ziekeliedenstraat. Ook niet voor voetgangers en fietsers. “Bewoners kunnen natuurlijk wel altijd hun woning bereiken”, zegt de schepen nog.

De komende maanden herstelt de aannemer verder de gevels van het voormalig stadspaleis. Er wordt ook nieuw buitenschrijnwerk geplaatst en in het interieur nemen bouwvakkers onder meer de trap en de vloeren onder handen.

Chique horecazaak

Begin volgend jaar moet de casco restauratie van het Hof van Cortenbach rond zijn. Het stadsbestuur zou er graag een chique horecazaak in zien openen. En zo krijgt een van de opvallendste stadskankers opnieuw een functie. Zulke projecten werden er de voorbije tien jaar in de Dijlestad door privé of stad wel meer gerealiseerd. Denk aan de herbestemming van het Loretteklooster of de beruchte stadskanker op de Grote Markt tot woongelegenheden.

Ondertussen lopen ook nog steeds de onderhandelingen om enkele leegstaande panden in de naburige Onze-Lieve-Vrouwestraat onder handen te nemen. Daar zijn er plannen voor nieuwbouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER