©  Marcel van den Bergh

Ventilatieplan 2.0 duwt scholen naar CO2-meters

Volgens een bevraging van Onderwijsminister Ben Weyts gebruiken steeds meer scholen een CO2-meter. Een nieuw plan moet dat nog doen toenemen.

mtm
Bron: BELGA

Scholen kunnen het zich niet langer permitteren om niet met ventilatie bezig te zijn. Dat staat in het ‘Ventilatiekader 2.0’, het plan dat de ministers van Onderwijs gisteren hebben voor­gesteld aan hun collega’s van Volksgezondheid.

In afwachting van een breder advies van de Risk Assessment Group (RAG) over ventilatie scherpt Vlaams minister van ­Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het advies aan. De onderwijs­administratie is onlangs gestart met systematische bevragingen bij scholen om na te gaan of ze ­beschikken over een goed ventilatiesysteem en indien niet, of ze regelmatig CO2-metingen doen.

Scholen die niet regelmatig CO2-metingen doen, geen risicoanalyse van de luchtkwaliteit uitvoerden of de preventiemaatregelen niet volgen, zullen actief worden opgevolgd en aangezet om dat alsnog te doen. Minister Weyts werkt daarvoor samen met de onderwijsverstrekkers. Zij moeten scholen aanzetten om een CO2-meter te kopen.

Buitenles

Het aantal scholen dat nog niet bezig is met ventilatie, is volgens het kabinet niet zo groot. Uit een recente bevraging bij een ­representatief aantal scholen blijkt dat 83 procent van de basisscholen en 90 procent van de ­secundaire scholen met een CO2-meter werken. ‘Sommige scholen gaven ook aan dat er bij hen geen nood aan is, omdat ze beschikken over mechanische ventilatie’, ­aldus het kabinet-Weyts.

Hoeveel CO2-meters er in omloop zijn, bijvoorbeeld één in elke klas of één in de ganse school, of wat de ­resultaten van de metingen zijn, werd niet gevraagd.

Als de CO2-waarde structureel niet onder de grenswaarde van 900 ppm daalt, moeten scholen maatregelen nemen. Die kunnen variëren van buiten lesgeven of een alternatief lokaal voorzien tot de mondmaskerplicht behouden.

Brandstofprijzen

Het nieuwe kader is geen verrassing. In klaslokalen worden soms veel hogere CO2-waarden gemeten dan die 900 ppm, en toch ­mogen – of beter: moeten – de leerlingen gewoon blijven zitten. Bovendien heeft minister Weyts geregeld kritiek gekregen voor zijn aanpak. Verschillende onderwijsvakbonden pleiten al lang voor de verplichte plaatsing van een CO2-meter in ­elke klas, maar Weyts is een koele minnaar van dat idee. ‘Het onderwijs zet al lang in op ventilatie’, benadrukt hij.

Ventileren zal ook de komende maanden op de agenda blijven staan – onder meer door de hoge brandstofprijzen. Tijdens de pandemie werd in verschillende schijven zo’n 100 miljoen euro vrijgemaakt om de kosten van scholen te compenseren. Directies konden er behalve mondmaskers en beschermend materiaal ook CO2-meters, mee aanschaffen. Van een verplichting was nooit sprake.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer