©  Shutterstock

Politieman misbruikt databank om aan informatie over vrouwen te geraken

Nijlen, Berlaar -

In Mechelen is donderdag het proces gestart tegen een inspecteur van een Antwerpse politiezone. Die zou in de databanken van de politie informatie hebben opgezocht over vrouwen voor persoonlijke doeleinden. Het Openbaar Ministerie eiste een jaar cel met uitstel.

Theo Derkinderen

Het was politiezone Berlaar-Nijlen die informatie had verkregen dat een politieman, die in een andere politiezone in de provincie Antwerpen werkzaam was, het Rijksregister en de ANG (een politiedatabank, red.) had geraadpleegd om meer te weten te komen over enkele vrouwen. Niet omdat de vrouwen deel uitmaakten van een onderzoek, maar louter uit eigen interesse. Kortom, hij gebruikte de diensten als een soort Tinder.

Zo contacteerde de politieman een vrouw en nodigde haar uit voor een verhoor in de politiezone waar hij werkzaam was omdat ze getuige zou geweest zijn van een ongeval. De vrouw zei dat ze helemaal geen ongeval had zien gebeuren, maar moest toch op verhoor komen.

Na het verhoor stuurde de politieman nog berichtjes naar de vrouw en uiteindelijk hadden de twee ook een kortstondige relatie. “Maar mevrouw stelde zich achteraf wel vragen hoe de man bijvoorbeeld aan haar telefoonnummer was geraakt of hoe hij wist met welke auto ze reed”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans.

Andere vrouwen

Uiteindelijk bleek dat de politieman de databanken had geraadpleegd om aan die informatie te geraken. Ook de gegevens van een andere vrouw met wie hij een relatie heeft gehad, werden nagekeken in de politiebestanden. Hetzelfde zou volgens het Openbaar Ministerie ook gebeurd zijn met twee vrouwen die hij kende uit de fitness.

Er werd een jaar cel en een boete van 800 euro, allebei met uitstel, gevorderd omdat de politieman misbruik had gemaakt van de specifieke politiemiddelen.

Twee vrouwen stelden zich burgerlijke partij in de zaak. Advocaat Johan Plateau zei dat de politieman schuld erkent en dat de slachtoffers vergoed zullen worden. “Mijn cliënt wil zich ook excuseren voor wat hij heeft gedaan”, zei hij. Het eigenlijke pleidooi volgt evenwel pas begin december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen