Klimaatactiviste Greta Thunberg vorige vrijdag op de klimaatmars in Milaan. Kinderen en jongeren vallen in  toenemende mate ten prooi aan klimaatangst.
Volledig scherm
Klimaatactiviste Greta Thunberg vorige vrijdag op de klimaatmars in Milaan. Kinderen en jongeren vallen in toenemende mate ten prooi aan klimaatangst. © Photo News

Klimaatangst onder jongeren neemt wereldwijd toe

De klimaatcrisis eist een toenemende tol op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Volgens gezondheidsexperts wordt ‘klimaatangst’, de chronische schrik voor milieu- en klimaatrampen, onderschat en is ze schadelijk op lange termijn.

  1. Zomer in het binnenland, maar zeebries duwt temperatuur flink lager aan de kust: hoe zit dat?
    PREMIUM

    Zomer in het binnenland, maar zeebries duwt tempera­tuur flink lager aan de kust: hoe zit dat?

    Vandaag klimt het kwik tot 27 °C in het binnenland, terwijl het aan de kust amper 17 °C wordt (officiële lentedag is maxima van minstens 20 °C). Een temperatuursverschil van maar liefst 10 graden. En dat is onder andere te danken aan de ‘zeebries’. Maar wat is dit weerfenomeen precies? Waarom is het op het ene moment een graag geziene gast in de kuststreek en op het andere een ongewenste indringer? En kan het ook een invloed hebben op andere zaken in ons weerbeeld? HLN wetenschapsexpert Martijn Peters licht toe
  2. Afscheid van Tonny Van Montfoort (58), zoon van BV, junkie en toeverlaat voor mensen die in de goot lagen: “Onrecht? Hij kon er gewoon niet tegen”
    PREMIUM

    Afscheid van Tonny Van Montfoort (58), zoon van BV, junkie en toeverlaat voor mensen die in de goot lagen: “Onrecht? Hij kon er gewoon niet tegen”

    De 58-jarige Tonny Van Montfoort wordt morgenvroeg begraven. Hij werd bekend als de allereerste junkie die zich omschoolde tot hulpverlener. Al was hij veel meer dan dat. “Wie in de goot lag, werd door Tonny overeind geholpen en kreeg een waardige opvang. Desnoods gaf hij zijn laatste boterham zelfs af.” Het verhaal van Tonny begon in een villa in Brasschaat, waar hij als tiener niets te kort kwam en opkeek naar zijn vader - en tv-vedette - Henk Van Montfoort. “Ik ben niet met drugs begonnen uit miserie.”
    Antwerpen