Direct naar artikelinhoud
LezersreactiesVierdaagse werkweek

‘Dit voorstel is een belediging aan de werkende bevolking’: De Morgen-lezers over de vierdaagse werkweek

‘Dit voorstel is een belediging aan de werkende bevolking’: De Morgen-lezers over de vierdaagse werkweek
Beeld Aurélie Geurts

De federale regering wil inzetten op een vierdaagse werkweek. Ze wil bedrijven aanmoedigen om langere werkdagen - van 9,5 uur - in te voeren. In ruil daarvoor krijgt de werknemer een extra vrije dag. Het voorstel leidt tot gemengde reacties bij de lezers van De Morgen.

Lang weekend

“Een fantastisch idee: elke week een lang weekend. Dat uurtje langer per werkdag maakt toch niets uit.”

Gino De Cuyper (48) uit Deurne.

Dinosaurussen

“Op deze manier blijven we in een prehistorische manier van werken hangen, die volledig is uitgedokterd door dinosaurussen van werkgevers, die de illusie hebben ‘vernieuwend’ te zijn. We trekken links iets af, dus dat moet rechts toegevoegd worden. Als ze maar onze tijd en controle kunnen hebben. Er zijn nu al zoveel verloren minuten op een werkdag, omdat deze slopend lang is. Dezelfde productiviteit kan behouden worden met minder uren of dagen, maar met een verbeterde motivatie.”

Thomas Wieers (35) uit Hasselt.

Goed voor milieu en portefeuille

“Dit is een goed idee. Minder woon-werkverkeer. Het is ook beter voor het milieu, want er zullen minder files staan. Het openbaar vervoer zal ook minder druk zijn. Bovendien is zo’n vierdagen werkweek ook beter voor de portefeuille.”

Dirk Segers (49) uit Ternat.

Opvang

“Voor het gezinsleven is dit niet goed. Wie gaat de kinderen nog langer moeten opvangen wanneer beide ouders werkdagen van 9,5 uur hebben en vervolgens nog in de files naar huis moeten? Voor bedrijven wordt dit nog meer gepuzzel om de continuïteit op de werkvloer te garanderen.”

Wim Cos (44) uit Mechelen.

Efficiënter

“Een kortere werkweek: ja. Langere werkdagen: neen. Ik werk zelf deeltijds en merk dat ik in vergelijking met vroeger efficiënter en sneller werk. Sommigen kunnen dit zien als een nadeel, maar ikzelf ben gewoon blij met de vrije dag die ik krijg, zelfs al staat er minder loon tegenover. Een dag van 9,5 uur even efficiënt werken lijkt me bijna onmogelijk. Dat is gewoon te lang. Daarnaast wordt het voor mensen met kinderen extra moeilijk om op tijd aan de schoolpoort te staan.”

Karen Roose (36) uit Gent.

Goed voor de economie

“De meerwaarde van een volledige ‘vrije’ dag is enorm, om fysiek en mentaal te ‘bekomen’. Na een gemiddelde werkdag is het ‘s avonds vaak moeilijk om nog energie te vinden voor hobby’s. Ook voor de economie lijkt dit mij een goede zaak: een vrije dag om te gaan winkelen, een koffietje te gaan drinken enzovoort. Dat is beter dan tijdens het pendelen snel wat spullen op bol.com bestellen. Anderzijds: hoeveel uren kan een werknemer geconcentreerd blijven werken op 1 dag?”

Nathalie Boelens (34) uit Leuven.

Opletten voor verplichting

“Ik vind dit geen goed idee. Niemand kan zich zo lang concentreren en het is gevaarlijk voor mensen die fysieke arbeid leveren. Bovendien mis je vier dagen per week je gezin en hebben de kinderen niets aan jou. Die extra vrije dag zitten ze op school. Binnen de kortste keren wordt het een verplichting. Mensen in de kinderopvang zullen het graag horen.”

Tine Leut (59) uit Aalst.

Belediging

“Dit voorstel vind ik zelfs op de rand van een belediging aan de werkende bevolking. Denken de politici nu echt dat die extra vrije dag opweegt tegen vier dagen inboeten op vrije tijd en ontspanning? Moeten we dit zien als een soort ‘beloning’ na enkele dagen afzien? Dit bewijst voor mij nogmaals hoe weinig inzicht politici hebben in de leefwereld van de bevolking. Komaan overheid, toon u eens moedig en stem voor een vierdaagse werkweek met behoud van loon. Wedden dat de burn-outcijfers zo wel naar beneden zullen gaan?”

I. Baert (34) uit Dendermonde.

Balans

“Ik werk nu al regelmatig langere dagen en een extra lang weekend brengt wat balans in mijn werk en persoonlijk leven. Daarnaast is een dag extra welkom om het werk écht los te laten.”

K.C. uit Oostende. 

Happy few

“Niet elk beroep komt in aanmerking voor een dergelijke maatregel. Neem nu het onderwijs. Lesroosters raken nu al niet ingevuld door het lerarentekort of omdat leerkrachten in meerdere scholen lesgeven. Wordt een schooldag van 7 of 8 uur dan uitgerokken tot 9 uur en meer? Ik ken nu al weinig leerlingen die tijdens een achtste lesuur nog gemotiveerd in de klas zitten. Wat met (zware) beroepen in de zorg, de bouwsector,... Negen uur lang zwaar fysiek werk verrichten? Jammer als dit een maatregel wordt voor de ‘happy few’.”

Ann Vansteelant (58) uit Mechelen.

Welzijn

“Dit voorstel zet de deur open voor 5 of meer lange werkdagen. Niet bij serieuze werkgevers die het welzijn van hun werknemers ernstig nemen, maar wel bij kortzichtige werkgevers voor wie enkel winst telt. Bovendien neemt de concentratie af bij vermoeidheid, dit kan een probleem vormen voor de veiligheid en voor de kwaliteit.”

Frank Vandersmissen (58) uit Wellen.

Werken op maat

“Ik vind dit een goed idee. Een extra vrije dag doet meer dan ‘kortere’ werkuren. Veel mensen presteren met thuiswerk ook makkelijk meer uren aangezien de reistijd wegvalt. Een combinatie met thuiswerk (om de werkdagen leefbaar te houden) en flexibele uren lijkt wel een must. We evolueren meer naar ‘werken op maat’ en minder naar ‘koste wat kost presteren tussen 9 en 17uur’. Dat is een goede zaak voor het mentaal welzijn en het milieu, aangezien dit ook tot minder files zal leiden. 

Tine Vdh (32) uit Lebbeke.