Verkoop champagne heeft uitzicht op een uitstekend jaar

De producenten van champagne mogen dit jaar wellicht op een sterke verkoop rekenen. Er zal wellicht gewag kunnen gemaakt worden van de sterkste prestaties in vier jaar tijd, gedreven door een sterke export naar de Verenigde Staten en Australië. Dat blijkt uit een rapport van het Syndicat Général des Vignerons de la Champagne.

Daarbij werd opgemerkt dat ook de brexit en een ruzie met Rusland geen impact op de verkoopvolumes hebben gehad.

Vorst

“De aankondiging van het SGV Champagne zou een troost moeten vormen voor de Franse wijnmakers, die dit jaar de slechtste productie in decennia onder ogen moeten zien,” benadrukt het persbureau Reuters.

“Vele Franse wijngaarden hebben de voorbije maanden immers zwaar te lijden gehad onder vorst en meeldauw. Bovendien was er ook nog de negatieve impact van de sluiting van cafés en restaurants tijdens de lockdowns om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

“Er is echter sprake van een geleidelijke heropening van de markten en een economische opleving”, voert Reuters aan. “Daardoor zal dit jaar wellicht een verkoop van 305 miljoen flessen van driekwart liter in het vooruitzicht mogen worden gesteld. Twee jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, was er sprake van 297 miljoen flessen.

“De wijnmakers hebben wellicht een van de meest complexe oogsten uit de geschiedenis beleefd, maar bij de verkoop valt er veel beter nieuws te melden”, werpt Maxime Tourbart, voorzitter van de SVG Champagne, op.

Brexit

Het herstel werd volgens de SVG Champagne vooral geleid door de export, waar de verkoop tussen januari en augustus al een stijging met 11,9 procent is geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode twee jaar geleden. De omzet op de Franse binnenlandse markt laat daarentegen een achteruitgang met 2,4 procent optekenen.

“Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie vorig jaar heeft wel tot een grotere administratieve rompslomp geleid, maar heeft verder geen invloed op de champagneverkoop gehad”, merkt SVG Champagne op.

“Dat geldt ook voor de uitvaardiging van een Russische wet, die voortaan alleen de binnenlandse schuimwijn als shampanskoye aanvaardt. Buitenlandse concurrentie moet zichzelf als mousserende wijn omschrijven.”

Het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), de federatie van de champagne-industrie, had zijn producenten gevraagd om na de introductie van de wet in juli van dit jaar Rusland te boycotten. De producenten stemden er echter vorige maand mee in om de export te hervatten.

(lb)

Meer