De activiteiten van de betrokkenen concentreerden zich in een loods in de Bannerlaan in Grobbendonk. Bij een inval in die loods trof de douane 4,5 ton tabak aan.  ©  marc peeters

Celstraffen en miljoenenboetes voor illegale sigarettenfabriek in Grobbendonk

Grobbendonk, Antwerpen -

De rechtbank in Antwerpen heeft negen mannen veroordeeld tot celstraffen tot dertig maanden, ze kregen ook miljoenen euro’s boete opgelegd. De mannen waren betrokken bij een illegale sigarettenfabriek in Grobbendonk.

Sam Reyntjens

Het onderzoek naar de sigarettenfabriek begon nadat in september 2017 in een gecontroleerde Poolse bestelwagen verschillende dozen met sigarettenfilters aangetroffen werden. Enkele dagen later kwam vanuit Nederland informatie over auto’s met Belgische nummerplaten die betrapt werden bij een gebouw in Tilburg waar tabak en productiemateriaal opgeslagen werden.

Via de nummerplaten, een verhuurbedrijf, observaties, telefonieonderzoek en informatie uit de ANPR-camera’s kwam de douane erachter dat de activiteiten van de betrokkenen zich concentreerden in een loods in de Bannerlaan in Grobbendonk.

Bij een inval in die loods trof de douane 4,5 ton tabak aan, er lagen ook meer dan drie miljoen sigaretten. Tijdens huiszoekingen bij verdachten kwam nog informatie naar boven over een box die de mannen huurden bij Shurgard. Daar werden nog eens meer dan drie miljoen sigaretten gevonden.

Negen mannen, acht Polen en een Belg, werden donderdag veroordeeld voor hun rol bij de illegale productie van sigaretten. Voor de hoofdbeklaagden, de 64-jarige Piotr K. uit Schoten en Roman P. (53), sprak de rechtbank een gevangenisstraf van dertig maanden uit. De anderen werden tot acht maanden cel veroordeeld. Omdat ze met de illegale productie van sigaretten accijnzen ontdoken, werden zware boetes uitgesproken. De verschillende verdachten moeten afhankelijk van hun rol 1 of 2 miljoen euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen