Amerikaanse Senaat keurt verhoging schuldenplafond goed

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd om te voorkomen dat de Verenigde Staten (VS) in de komende weken in gebreke blijven bij de aflossing van hun schulden.

Het wetsvoorstel voor een verhoging van het schuldenplafond werd goedgekeurd met een nipte meerderheid van 50 stemmen. 48 senatoren hebben tegen het voorstel gestemd. Nu gaat het plan naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Na een impasse stelden de Republikeinen voor om het plafond te verhogen tot december. De leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer maakte bekend akkoord te gaan met het voorstel van de Republikein Mitch McConnell. 

Economische ramp

“De VS riskeren een economische ramp als het Congres het schuldenplafond niet verhoogt of opschort tegen 18 oktober”, waarschuwde minister van Financiën Janet Yellen eerder deze week.

Het akkoord maakt het mogelijk de schuldlimiet te verhogen met 480 miljard dollar, een bedrag dat volgens het ministerie van Financiën voldoende is om rekeningen te betalen tot 3 december. De huidige staatsschuld bedraagt ongeveer 28,4 biljoen dollar en zou mogen oplopen tot ongeveer 28,8 biljoen dollar.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het Huis, waar voorzitter Nancy Pelosi de wetgeving naar verwachting in de komende dagen zal behandelen. Verwacht wordt dat het Huis deze versie van een verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. In dat geval zal het wetsvoorstel ten laatste op 18 oktober naar de Amerikaanse president Joe Biden worden verstuurd.

Geen nieuwe overheidsuitgaven

Het schuldenplafond geeft geen toestemming voor nieuwe overheidsuitgaven, maar stelt het ministerie van Financiën in staat te betalen voor wetsvoorstellen die het Congres al heeft goedgekeurd.

De Republikeinen zeggen wel dat de last om het schuldenplafond te verhogen bij de Democraten moet liggen, gezien de plannen van de regering-Biden om biljoenen dollars aan klimaat- en armoedebestrijdinguitgaven erdoor te krijgen.

Biden reageerde op zijn beurt dat de wetgeving over het schuldenplafond tweepartijdig zou moeten zijn. De Democraten wijzen erop dat zij tijdens de regering-Trump drie keer een opschorting van het schuldenplafond hebben gesteund, waardoor de staatsschuld met 7,9 biljoen dollar is opgelopen.

De zenuwen over een Amerikaanse overheid die zonder geld komt te zitten, namen op de beurzen steeds meer toe. Woensdag werd een stemming in de Senaat nog uitgesteld, na het eerste zicht op een akkoord gingen de aandelenbeurzen donderdag flink omhoog door opluchting bij beleggers over de deal.

Lees ook:

(jvdh)

Meer