BELGA

4 dagen van 9 uur en 30 minuten in plaats van 5 dagen van 7 uur en 36 minuten: regering bespreekt vierdagenwerkweek

De federale regering zet vandaag de laatste rechte lijn richting een begrotingsakkoord, dat zondag of maandag moet landen. Een van de knopen die moet worden doorgehakt, is de invoering van de vierdagenwerkweek met behoud van loon. Dat is geen eenvoudig dossier, want de partijen zitten hierover niet op eenzelfde lijn. Professor arbeidspsychologie Sara De Gieter vindt het alvast geen wondermiddel voor ons mentaal welzijn. 

Rond de vierdagenwerkweek zal nog stevig moeten worden gepraat, zegt politiek journalist Pieterjan De Smedt in "Terzake". "Vanuit liberaal oogpunt betekent het niet dat je minder uren moet werken." 

Mensen die vrijwillig in dit systeem zouden stappen, zouden hun 38 uur moeten kloppen in 9 uur en 30 minuten, in plaats van 7 uur en 36 minuten. "Je doet het werk van vijf dagen dus op vier dagen. Die vier dagen worden langer, maar je hebt dan wel een vrije dag."

"Ecolo ziet dat bijvoorbeeld niet echt zitten en de PS wil erover praten op voorwaarde dat dat vier korte werkdagen zijn, maar wel met behoud van een volledig loon. Op dit dossier zit enorm veel spanning. Mocht dat een doorstart kunnen maken, dan zal dat richting de sociale partners geschoven worden en zal daar nog heel veel over gesproken worden."

"We weten pas aan het einde van de begrotingsbespreking welke partij wat binnengehaald heeft", zegt Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Sara De Gieter, professor arbeidspsychologie aan de VUB, zet de nodige vraagtekens bij het voorstel. "Het is positief dat de overheid meer flexibiliteit in onze loopbaan mogelijk wil maken, maar dat betekent niet automatisch dat dit systeem haalbaar is voor ons mentaal welzijn", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Bekijk het gesprek met Sara De Gieter uit het "Laat journaal" hier:

Videospeler inladen...

"Jobs vereisen veel meer concentratie"

Een vierdagenweek is volgens De Gieter geen wondermiddel om meer rust in ons leven te vinden. “Langere werkdagen zijn veeleisend, zeker als je weet hoe de meeste van onze jobs vandaag worden ingevuld. De tijd dat je je werk op automatische piloot kon uitvoeren – goed voor een pauzemoment in je dag – is voorbij. Je hebt veel meer concentratie nodig.” Bovendien is het maar de vraag of je op je vrije dag volledig van je job kan loskoppelen. “Als je blijft gestoord worden door werkprikkels, verwacht ik geen al te grote effecten op het mentaal welzijn.”

Beluister hier het volledige gesprek met Sara De Gieter uit "De Wereld Vandaag" en lees daaronder verder:

Het is bij sommige functies bovendien nog maar de vraag of ze in zo’n stelsel kunnen stappen. “Mensen die fysiek zware werkdagen maken, hebben hun vrije uren nodig om te recupereren. Bovendien kunnen zo'n jobs meestal niet vanop afstand worden uitgevoerd, waardoor bovenop 9,5 uur ook nog eens verplaatsingen van en naar het werk bijkomen. Dat is niet te onderschatten.”

"De begrotingsbespreking is volop aan de gang. Dinsdag moet de begroting klaar zijn", zegt Michaël Van Droogenbroeck in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Touwtjes wat meer in handen"

Brengt een vierdagenweek dan geen enkel voordeel met zich mee? “Zeker wel. Je krijgt meer de touwtjes van je eigen leven wat meer in handen en kan je vrije weekdag flexibel invullen. Het brengt een zekere vrijheid met zich mee. Tegelijkertijd betekent het wel dat we onze manier van leven moeten aanpassen: wat met de kinderopvang bijvoorbeeld?”

Bij de vakbonden is er maar weinig enthousiasme over het voorstel. "Als je 9,5 uur per dag werkt, plus nog eens de verplaatsing, dan worden het wel heel lange dagen", vinden zij. Ook de socialistische vakbond is tegen het voorstel gekant. "Zo'n samengedrukte werkweek zou tot toename van de werkdruk leiden." Het ABVV is wél voorstander in combinatie met een arbeidsduurvermindering.

Meest gelezen