© BELGA

Bushokje 300 meter verplaatsen aan ziekenhuis Maaseik zou stad 140.000 euro kosten: “Dit moeten jullie zelf oplossen”

Het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik moet absoluut een bushalte krijgen, maar over de concrete plannen moeten de stad en De Lijn zelf rond de tafel zitten. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag.

In eerste instantie zou De Lijn geen bushalte aan de ingang van het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik inplanten. Wel zou er een bushalte komen op zo’n 300 meter van het ziekenhuis.

Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) vroeg Weyts op welke criteria De Lijn zich daarvoor baseerde. “De Lijn is wel degelijk bereid deze campus te bedienen, en zal haar dienstverlening in die richting aanpassen”, antwoordde Weyts. Keulen leidde daaruit af dat de bushalte dus toch voor de ingang komt.

Dat leidde tot verwarring, want volgens de burgemeester van Maaseik, Jan Creemers (CD&V), is er nog geen akkoord tussen De Lijn en de stad. “Twee dagen geleden zat ik nog samen met De Lijn Limburg en toen hebben we besloten dat De Lijn nog verdere onderzoeken zou uitvoeren en dan opnieuw bij ons rond de tafel zou zitten. Maar de hoge kostprijs van 140.000 euro die wij zouden moeten betalen voor een bushalte aan de ingang van ons nieuw ziekenhuis geldt nog steeds.”

Ook De Lijn Limburg zei dat er geen nieuwe elementen waren bijgekomen.

Het kabinet-Weyts verduidelijkt dat de minister enkel zijn standpunt duidelijk heeft gemaakt, namelijk dat een belangrijke maatschappelijke functie zoals een ziekenhuis absoluut een bushalte moet krijgen, maar dat De Lijn en Maaseik over de concrete plannen zelf rond de tafel moeten zitten. “Het is logisch dat het ziekenhuis bediend wordt door het openbaar vervoer. Maar hoe dat geregeld wordt en welke buslijnen er verschoven worden, dat moet in Limburg zelf beslist worden.”

Het nieuwe ziekenhuis opent de deuren in de zomer van dit jaar.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer