De week van Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg beleeft een zware week. Technische storingen, klokkenluiders en hoorzittingen zorgen ervoor dat de Facebook-CEO wel eens beter geslapen heeft. Een weekoverzicht.

Maandag

De week werd ingeluid met de onthullingen van Frances Haugen. Als klokkenluider is Haugen verantwoordelijk voor het lekken van heel wat interne informatie, waaruit blijkt dat Facebook eigen winst primeert boven veiligheid en welzijn van zijn gebruikers. Haugen was als Product Manager actief binnen Facebook Civic Integrity, dat de sociale mediaplatformen op desinformatie controleert. Eind 2020 besloot het bedrijf echter dat team op te doeken. Haugen was zo ontstemd dat ze in mei de deur van Menlo Park achter zich dichttrok, weliswaar met zestigduizend interne documenten op zak.

Uit die documenten is duidelijk dat Facebook soms doelbewust algoritmen inschakelt die haatzaaiende taal versterken. Hierdoor blijven gebruikers langer op het platform, krijgen ze meer advertenties te zien en vloeit er dus meer geld naar Facebook zelf. Het algoritme werd in 2018 ontwikkeld om meer betrokkenheid te creëren met de gebruikers. Toen bleek dat mensen langer bleven hangen bij angst- en haatzaaiende berichten deed Facebook niets om dit tegen te gaan.

Na deze onthullingen dacht Zuckerberg waarschijnlijk: “Whatever, ik ga slapen”, en trok de stekker uit. Jammer genoeg de verkeerde, want vanaf iets voor 18u lagen Facebook, Instagram, Messenger en Whatsapp volledig plat. Twitter, één van de weinige levende sociale media op dat moment, zag er de humor wel van in.

Dinsdag

“Goeiemorgen Mark! Je bent zeven miljard dollar verloren vannacht.” Prettig opstaan is anders. Na de wereldwijde storing begonnen de aandelen van Facebook pijlsnel te kelderen, met 5 procent aan waardeverlies. Zuckerberg zakt zo terug naar de vijfde plaats op de Bloomberg Billionaires Index. Hij werd ingehaald door Bill Gates. Op het moment van schrijven is Zuck al weggezakt uit de top 5, de zevende plaats, tussen Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin, is voor hem vrijgehouden.

Woensdag

Naast klokkenluiders en pannes heeft Facebook nog een ander katje te geselen, één in de vorm van Line Khan en rechtszaken. Khan is voorzitster van de Amerikaanse Mededingingsautoriteit Federal Trade Commission. De FTC spande al verschillende rechtszaken aan tegen Facebook (en anderen) inzake illegale monopolievorming. Een eerdere rechtszaak werd geseponeerd na gebrek aan bewijs, waarna Khan en haar team de onderste steen zijn gaan bovenspitten. In de huidige rechtszaak is de stelling van Khan duidelijk: Facebook, Instagram en Whatsapp moeten in afzonderlijke bedrijven worden ondergebracht. Facebook bekijkt de situatie echter helemaal anders, en vraagt de rechtbank nu de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs. Ook kaarten ze de rol van Khan aan, die al sinds jaar en dag strijd tegen grote techbedrijven.

Iets waar Zuckerberg zelf minder van zal wakker liggen is het marktaandeel in België. Daaruit blijkt dat, Facebook Messenger en Whatsapp de voornaamste chatservices zijn en blijven, maar de concurrentie toch dichter komt. Microsoft Teams, Skype en FaceTime zitten in een lift, ongetwijfeld aangewakkerd door het thuiswerken tijdens corona.

Donderdag

Forecast, the next big thing in de techindustrie, zou worden stopgezet. Met Forecast wou Facebook zijn gebruikers voorspellingen laten maken over wereldgebeurtenissen. Daarnaast werden de prognoses door Facebook aangeboden op een virtuele markt. Die markt werkte als een gesloten circuit: geld kon verdiend worden met content af te leveren, en kan enkel besteed worden om andere prognoses te kopen. De app was een experiment van Facebook om te kijken of zo’n platform debatten en discussies objectiever zou maken. Hoe betere analyses en voorspellingen, hoe meer (virtueel) geld je kon verzamelen.

Hoewel de voorspellingen accurater zouden kunnen zijn dan die van de beste experten, besliste Facebook de stekker uit Forecast te trekken. De beweegredenen van het bedrijf zijn onduidelijk.

Vrijdag: bijna weekend!

In een interview met de Nederlandse publieke omroep NOS verklaarde de Bond van Adverteerders, de Nederlandse belangenorganisatie voor adverteerders, dat er met grote zorgen wordt gekeken naar de onthullingen van Frances Haugen over haar ex-werkgever. BvA-directeur Henriette van Swinderen verkondigt dat de klokkenluidster “zorgen onderstrepen die al langer bestaan”. De BvA wil de situatie verder onderzoeken om te weten te komen wat er allemaal gaande is en wat de impact kan zijn op mogelijke adverteerders. Nederlandse bedrijven investeren jaarlijks honderden miljoenen euro’s in reclameadvertenties op Facebook en Instagram. Of een boycot van Nederlandse investeerders een deuk slaat in het pak Facebook-boter is nog maar de vraag.

In de VS zelf besliste Facebook om thuiswerk permanent ongedaan te maken. Het bedrijf beweert dat de panne van maandag een minder grote impact zou hebben gehad als meer werknemers op kantoor werkten. De panne zorgde niet enkel voor externe problemen, maar ook binnen Facebook zelf konden werknemers hun badge niet meer gebruiken om bijvoorbeeld kantoren of serverruimtes binnen te gaan. Werknemers van het bedrijf die willen thuiswerken, zullen nu op voorhand een officiële aanvraag moeten versturen. Ook Google werkt met een soortgelijk systeem.

Na klokkenluiders, zeven miljard dollar verlies, rechtszaken en uitgetrokken stekkers is het wel goed geweest voor Mark Zuckerberg. Geniet van het welverdiende weekend Mark!

(jvdh)

Meer