Regeringstop zondag opnieuw samen over begroting

 ©  BART DEWAELE

Premier Alexander De Croo en de topministers zetten hun vergadering over de opmaak van de begroting 2022 zondag voort. Zaterdag hebben ze een hele dag samengezeten over onder meer het arbeidsmarktbeleid, langdurig zieken en investeringen.

jvt, ast
Bron: BELGA

De zeven regeringspartijen leggen zichzelf geen druk op om voor eind dit weekend met een akkoord te komen. ‘De deadline is dinsdag om 14.30 uur’, zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bij zijn aankomst in Wetstraat 16. Op die datum houdt premier De Croo zijn beleidsverklaring in de Kamer.

De zeven partijen hebben de intentie om alle dossiers systematisch aan te pakken. ‘Alle aspecten hangen met elkaar samen en moeten samen besproken worden’, zei staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). Volgens de liberale politica verlopen de gesprekken op een ‘constructieve’ manier. ‘We werken aan het begrotingstraject, aan het relanceplan, de hervorming van de arbeidsmarkt en de vacatures binnen bedrijven. Alles is met elkaar verbonden.’

Het regeerakkoord voorziet in een verhoging van de werkzaamheidsgraad naar 80 procent. Die werkzaamheidsgraad bedraagt op dit moment maar 70 procent, dus er is nog werk aan de winkel. Premier De Croo legde een nota met 35 voorstellen op tafel. Daarin zou onder meer sprake zijn van een vierdagenweek, waarbij de werkuren die normaal gepresteerd worden in vijf dagen over vier zouden worden gespreid.

Wat energie betreft, bekijken de ministers onder meer wat kan gebeuren om de stijgende energiekosten voor de bevolking draaglijker te maken. Daarvoor liggen verschillende pistes op tafel.

2 miljard

Premier De Croo mikt op een inspanning van 2 miljard euro. Bij de start van de regering werd afgesproken om post-corona elk jaar een vaste budgettaire inspanning van 0,2 procent van het bbp te doen. Dat komt overeen met zo’n miljard euro. Het gros van de maatregelen om dat eerste miljard te vinden, werd al ­afgesproken bij de regeringsonderhandelingen. Zo wordt er onder meer gerekend op bijkomende inkomsten uit fraude­bestrijding en komen er extra btw en ­accijnzen op tabak.

Daarbovenop wil de premier een variabele inspanning van nog eens een miljard euro. Ook daarvoor ligt al een hele rist maatregelen op tafel. De gemakkelijkste daarvan is de al besliste effectentaks, goed voor 430 miljoen euro. Daarnaast wordt onder meer gekeken naar een hervorming van het gunstregime voor topsporters – wat erg ­gevoelig ligt bij de MR – en een vermindering van de terugbetaling van de accijnzen op professio­nele diesel.

Na een hele zaterdagnamiddag vergaderen werd beslist om de gesprekken zondag verder te zetten. De verwachting is dat ook begin volgende week nog nodig zal blijken.