Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Frankrijk wijst ons land met de vinger nadat Franse agenten migranten ongehinderd Kanaal laten oversteken

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darman bezocht vandaag Loon-Plage nabij Duinkerke.Beeld AFP

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin heeft vandaag bij een bezoek aan Loon-Plage nabij de Noord-Franse stad Duinkerke ons land opgeroepen om de controles aan de Belgische-Franse grens op te voeren. In de afgelopen dagen staken honderden migranten het Kanaal over. Volgens Darmanin komt de ‘helft van het aantal migranten’ dat vanuit Calais of Duinkerken de oversteek wil wagen ‘via België’.

“Ik heb de prefect gevraagd om controlepersoneel langs de hele Belgische grens in te zetten, om smokkelaars en migranten die België willen verlaten om in het noorden van Frankrijk aan te komen, te kunnen arresteren, om zo de bron droog te leggen. Deze strategie heeft haar waarde bewezen. Wij vragen onze Belgische vrienden om aan hun kant hetzelfde te doen.” 

Darmanin schuift daarmee de hete aardappel door naar ons land nu recente Britse tv-beelden de Franse ordediensten doen blozen. Te zien is hoe tientallen Iraakse Koerden op klaarlichte dag vanuit de duinen in Noord-Frankrijk in een overvolle Zodiac-opblaasboot de overtocht aanvatten, de tweede al die dag. Franse agenten staan enkele tientallen meters verder op het strand, maar geven geen kik. De groep heeft zelfs minutenlang de tijd om de buitenboordmotor aan de praat te krijgen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt de kritiek van haar Franse collega wat makkelijk. “De problematiek van de transmigranten vraagt en Europese aanpak en het is geen oplossing om buurlanden er verantwoordelijk voor te stellen", zegt ze in een reactie aan VTM Nieuws. Verlinden zegt voorts dat ze de problematiek de komende weken wel wil aanpakken.

Financiering

Het VK heeft eind juli toegezegd Frankrijk in 2021-2022 62,7 miljoen euro te betalen om de versterking van de Franse rechtshandhaving aan de kust te financieren. Volgens de Britse pers had de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, begin september echter gedreigd dit bedrag niet te betalen, gezien de recordaantallen migranten die het Kanaal illegaal oversteken. “Frankrijk bewaakt al meer dan 20 jaar de grens voor onze Britse vrienden”, zei Darmanin. Hij herinnerde eraan dat “extra manschappen zijn ingehuurd” en “technologische middelen zijn aangeschaft om deze grens te bewaken”. 

 “We moeten onderhandelen over een verdrag dat ons bindt inzake migratiekwesties, aangezien de heer Barnier (de hoofdonderhandelaar die namens de EU de brexit-onderhandeligen leidde, red.) dat niet heeft gedaan toen hij onderhandelde over de brexit”, aldus Darmanin.

Zeker 17.000 migranten waagden dit jaar al de oversteek, of zo’n dubbel aantal in vergelijking met coronajaar 2020.