Asiel & Migratie Grenscontroles

Frankrijk verscherpt grenscontroles: Mahdi pleit voor Europese aanpak

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) ©  BELGAIMAGE

Nu de Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin verscherpte grenscontroles aankondigt, pleit staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) opnieuw voor correcte procedures en sterke Europese grenzen.

Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit zondag opnieuw voor correcte grensprocedures en sterke Europese grenzen. Hij doet dat naar aanleiding van uitspraken van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Die kondigde dit weekend aan dat Frankrijk de grenscontroles aan de grens met België gaat verscherpen.

Darmanin verklaarde zaterdag dat hij gevraagd heeft om extra toezicht langs de Belgische grens. De Franse minister wil zo naar eigen zeggen smokkelaars en migranten arresteren die vanuit België het noorden van Frankrijk willen binnenkomen. Volgens Darmanin komt 50 procent van de migranten die vanuit Calais of Duinkerke willen oversteken uit België.

Europees niveau

Op het kabinet van staatssecretaris Mahdi klinkt het dat migranten die naar Frankrijk trekken, hun route beginnen in Griekenland of Spanje. Mahdi wijst erop dat de aanpak Europees is. ‘We moeten onze buitengrenzen versterken en iedereen screenen’, zegt hij.

‘Dat sommige landen weigeren mee te werken aan terugkeer is al decennia een pijnpunt. We moeten die landen op Europees niveau sneller sanctioneren. Ik ben het beu dat landen hun eigen onderdanen niet terugnemen en vandaag covid als excuus gebruiken. Eigen onderdanen terugnemen is een verdomde internationale plicht’, aldus nog Mahdi.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) pleit voor een Europese aanpak om het probleem van de transmigranten aan te pakken. ‘Zomaar buurlanden verantwoordelijk stellen is wat mij betreft niet de oplossing’, zegt ze aan VRT NWS, in een reactie.

Onjuist

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, is evengoed verbaasd over de uitspraken van de Franse minister. Volgens de gouverneur is het probleem niet alleen tot ons land terug te brengen. Zo zegt hij in een reactie aan Belga.

Dat 50 procent van de migranten die willen oversteken naar het Verenigd Koninkrijk uit België komt, noemt Decaluwé onjuist. ‘Het probleem is veel diverser. Ja, er komen mensen vanuit België, maar evengoed vanuit Frankrijk, Duitsland of Nederland. Het gaat hier om een algemeen probleem en mensensmokkelaars worden telkens slimmer.’