Odin (4) en Dotte (8) Vanaken uit Diepenbeek kwamen met hun mama en papa naar de klimaatmars. “Dotte koos er zelf voor om zondag niet naar de Chiro en de skateles te gaan.” ©  BART DEWAELE

Plus ArtikelKlimaatmars

25.000 betogers op klimaatmars: “Liever betogen dan naar de Chiro”

Brussel -

Maar liefst 25.000 mensen trokken zondag door de Brusselse straten tijdens de eerste klimaatmars sinds de coronacrisis. Heel wat Limburgers tekenden present. “Zonder globaal beleid geraken we er niet.”

Sanne Deferme

What do we want? Climate justice! When do we want it? Now! De eisen en de slogans klinken nog steeds hetzelfde als tijdens de laatste grote klimaatmars van twee jaar geleden. Voor het eerst sinds de coronacrisis zakten jong en oud zondag af naar Brussel om er aandacht te vragen voor het klimaat onder de noemer #BackToTheClimate. En dat deden ze massaal. Volgens de officiële telling waren ze met 25.000, de organisatie spreekt van 70.000 betogers. De mars vond niet toevallig plaats aan de vooravond van de Europese top in Brussel (op 21 en 22 oktober) en de Klimaatconferentie van Glasgow die eind deze maand van start gaat.

Beatrice Cosemans van Klimaatcoalitie Limburg (derde van links) organiseerde een gezamenlijk vertrekmoment aan het station van Hasselt. ©  desa

Vanuit Limburg zakten verschillende organisaties en sympathisanten af naar de hoofdstad. Beatrice Cosemans van Klimaatcoalitie Limburg organiseerde een gezamenlijk vertrekmoment aan het station van Hasselt. Vooral op economisch vlak is er dringend werk aan de winkel, vindt ze. “Het huidige systeem klopt gewoon niet. Men streeft naar winst, maar er wordt geen rekening gehouden met vervuiling, milieubelasting en allerlei gezondheidszorgen. Die zullen ons op termijn ook veel geld kosten, kijk maar naar de overstromingen van afgelopen zomer.”

“Wat met onze kleinkinderen?”

Ook opvallend veel mensen met witte hesjes op de trein naar Brussel, het herkenningsteken van de Grootouders voor het Klimaat. “Ik doe al mee sinds het begin van de klimaatmarsen”, zegt Liesbeth Croughs uit Alken, die samen met haar man Mil Luyckx deelneemt. “De marsen van 2019 hebben het klimaat toch echt wel op de politieke agenda gezet. Er beweegt al wat, met de Europese Green Deal bijvoorbeeld. Maar dat is niet genoeg.” Het koppel heeft tien kleinkinderen. “Wij zullen ons nog wel kunnen indekken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Maar wat met onze kleinkinderen? Het wordt tijd dat de politiek net zoals tijdens corona naar de wetenschap luistert.” Wim Stevens van Greenpeace Limburg sluit zich daarbij aan. “Ook onze Limburgse minister, Zuhal Demir, zou eens wakker mogen worden. Ze doet veel te weinig voor het klimaat.”

Ook heel wat Limburgse Grootouders voor het Klimaat zakten naar Brussel af. “Wat met onze kleinkinderen?” ©  desa

Leraar Simon Heijens (33) zakte met zijn broer naar Brussel af. Hij geeft het vak zedenleer op de Stedelijke Humaniora Dilsen-Stokkem. “In 2019 ging ik ook vaak mee. En als ik geen les had, nam ik zelfs deel aan de spijbelacties. Op school was dat soms een moeilijke evenwichtsoefening, maar ik wou de leerlingen steunen. Destijds werd vaak gezegd dat we onze jongeren nodeloos angst aanjoegen. Sinds de overstromingen in de zomer lijkt de ernst wel bij meer mensen te zijn doorgedrongen.”

Leraar Simon Heijens (33) steunde in 2019 de klimaatspijbelaars. ©  RR

“Bla, bla, bla”

Een van de jongste Limburgse deelnemers is de vierjarige Ole Vanaken uit Diepenbeek. Samen met zijn zus Dotte (8) en ouders Katrien en Cedric neemt hij al voor de tweede keer deel aan een klimaatmars. “Ook twee jaar geleden waren we erbij”, zegt Katrien. Dotte liet de wekelijkse bijeenkomst van de Chiro en de skateles zondag zelfs aan zich voorbijgaan om naar de mars te kunnen. “Ze mocht van ons kiezen of ze wou gaan”, zegt Katrien. “Maar de mars van twee jaar geleden heeft een diepe indruk op haar nagelaten. We hebben het er thuis soms wel over. En ze hoort er ook over op het jeugdjournaal.” Daar vond ze ook de inspiratie voor haar plakkaat. “Het meisje met de vlechtjes (klimaatactivist Greta Thunberg, nvdr.) zei ‘bla, bla, bla’ in haar speech”, zegt Dotte. Op school leerde ze al over de ecologische voetafdruk, en ook zelf draagt ze haar steentje bij. “Ik ga met de fiets naar school, en thuis sorteren we het afval. En we kopen niet altijd nieuwe kleren, maar soms ook tweedehands”, zegt ze. “We eten ook geen dierlijke producten”, vult Katrien aan. “Die dingen zijn belangrijk, maar als individu kan je maar tot op een bepaalde hoogte impact hebben. Zonder globaal beleid lukt het niet. Bovendien is het als middenklassegezin wel makkelijk om zonnepanelen te leggen of naar de biowinkel te gaan, maar dat is niet voor iedereen zo evident.”

Dotte Vanaken (8) haalde de inspiratie voor haar plakkaat uit de speech van Greta Thunberg, die ze op het jeugdjournaal zag. ©  BART DEWAELE

Tijdens de mars is Dotte gefascineerd door de originele plakkaten en de uitgedoste betogers. En mama Katrien probeert hier en daar de nodige uitleg te geven. “Weet je waarom die man een ijsberenpak draagt?”, vraagt ze. “Omdat het ijs smelt”, antwoordt ze. Zoontje Ole heeft een trommel bij. “Hij begrijpt er nog niet veel van, maar wou graag meekomen met zijn zus.” Katrien en Cedric zijn fier op hun kroost. “Maar dat zijn we altijd hoor”, lacht Katrien.

Nieuwe spijbelacties

Klimaatactiviste Anuna De Wever kondigde aan dat er de komende weken opnieuw spijbelacties voor het klimaat gepland staan. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) raadt het af.

De eerste spijbelactie staat gepland op 22 oktober in Gent en Louvain-la-Neuve. “Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie, en dus meer aandacht voor het klimaat”, zegt Anuna. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) laat alvast weten niet achter het idee te staan. “Er is tijdens de coronacrisis al genoeg lestijd verloren gegaan”, zegt hij. “En we hebben geleerd dat dat ten koste gaat van de meest kwetsbare leerlingen. Bovendien bewijst de betoging van zondag dat je helemaal niet moet spijbelen om aandacht te krijgen voor het klimaat. Spijbelen is sowieso altijd een verkeerd antwoord, maakt niet uit voor welke eerbare zaak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer