Meerderheid maaltijdbezorgers in Brussel heeft geen papieren en gebruikt vals account om te kunnen werken

Een groot deel van de maaltijdbezorgers in Brussel zijn mensen zonder papieren (themabeeld) ©  AFP

Bron: BELGA

Een groot deel van de maaltijdbezorgers in Brussel zijn mensen zonder papieren die in erbarmelijke omstandigheden werken. Dat meldt Le Soir naar aanleiding van een rondvraag. Volgens de krant bestaat er een “markt” van valse accounts op platformen zoals Uber Eats of Deliveroo.

In de afgelopen weken ondervroeg de krant Le Soir tientallen fietskoeriers in de hoofdstad, allen tussen 18 en 30 jaar oud. Velen zijn afkomstig uit Noord- en West-Afrika, maar ook Zuid-Amerika, Pakistan, Syrië en Afghanistan zijn goed vertegenwoordigd. Ze spreken niet allemaal Frans, Nederland, Engels of Spaans.

De helft van de ondervraagden gaf toe niet over papieren te beschikken en een vals account te gebruiken van Uber Eats of Deliveroo.

Deliveroo werkt aan gezichtsherkenning

In een reactie zegt bezorgplatform Deliveroo dat het artikel van Le Soir niet overeenkomt met de realiteit op het terrein. Het bedrijf voert een beleid van “nultolerantie” ten opzichte van illegaal gedrag, klinkt het. “Tot dusver hebben wij zeer weinig concrete meldingen van dergelijke illegale activiteiten ontvangen op grond waarvan wij zouden kunnen optreden”, aldus een woordvoerder.

Het bedrijf controleert ook zelf de koeriers. Het zegt bovendien aan technologie voor gezichtsherkenning te werken, om soortgelijke fraude te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen