Nobelprijs Economie naar Canadees, Amerikaan en Nederlander voor bijdrage in arbeidseconomie en causale relaties

De Nobelprijs Economie gaat dit jaar enerzijds naar de Canadese econoom David Card voor zijn bijdrage aan de arbeidseconomie en anderzijds naar de Amerikaanse econoom Joshua D. Angrist en de Nederlandse econoom Guido W. Imbens voor hun "methodologische bijdrage voor de analyse van oorzakelijke verbanden". Alle drie werken ze in de Verenigde Staten. 

De Nobelprijs Economie gaat dit jaar dus naar drie economen: een Canadees, een Amerikaan en een Nederlander. Alle drie zijn ze momenteel aan de slag in de Verenigde Staten. Volgens het Zweedse Nobelprijscomité hebben de drie mannen "het empirisch onderzoek in de economische wetenschappen een volledige nieuwe richting gegeven". De prestigieuze prijs stond dit jaar in het teken van "het trekken van conclusies uit onbedoelde experimenten".

David Card, geboren in Canada, krijgt de ene helft van de prijs voor zijn "empirische bijdrage aan de arbeidseconomie". Hij is momenteel professor aan de Universiteit van Californië, in Berkeley. Card is gespecialiseerd in arbeidseconomie en de rol van verloning en migratie. Hij toonde onder meer aan dat het optrekken van minimumlonen niet noodzakelijk tot minder banen leidt. Iets wat tot dan algemeen werd aanvaard.

Joshua D. Angrist, een Amerikaan, en Guido W. Imbens, een Nederlander, delen de andere helft en krijgen de prijs dan weer voor hun "methodologische bijdrage voor de analyse van oorzakelijke verbanden". Zij deden onder meer onderzoek naar de relatie tussen arbeid en gezondheid.

Angrist is professor aan het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Imbens is professor aan de Stanford Universiteit. Hij is een Nederlandse Amerikaan die opgeleid is in Rotterdam en zijn carrière daarna heeft voortgezet in de Verenigde Staten. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappers, waarvan Imbens lid is, noemt hem een van de meest vooraanstaande econometristen ter wereld, schrijft de Nederlandse omroep NOS

Econoom Ivan Van de Cloot legt uit waarom de drie de Nobelprijs hebben gekregen:

Geen klassieke Nobelprijs

De Nobelprijs Economie is traditioneel de laatste Nobelprijs die bekendgemaakt wordt. Anders dan de andere prijzen is hij niet in het leven geroepen op basis van het testament van Alfred Nobel, maar door de Zweedse centrale bank aan de lijst met Nobelprijzen toegevoegd, ter nagedachtenis van Alfred Nobel.

De winnaars krijgen samen iets minder dan 1 miljoen euro. De helft daarvan gaat dus naar David Card, Angrist en Imbens krijgen elk een kwart van dat bedrag.

Meest gelezen