Frank Vandenbroucke: ‘Overheid moet niet rijker worden door stijgende energieprijzen’

Bron: Belga

Het kernkabinet heeft maandagochtend de onderhandelingen over de begroting opnieuw opgestart. Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelde maandag bij het binnengaan van de Wetstraat 16 duidelijk dat de regering niet rijker moet worden van de stijgende energieprijzen.

Minister Vandenbroucke legde uit dat er in de poging om de energiefactuur te drukken drie uitgangspunten zijn: ‘Het eerste uitgangspunt is dat de overheid niet rijker moet worden wanneer mensen het door stijgende energieprijzen moeilijk krijgen. En dus zeggen wij dat de extra inkomsten van de overheid terug moeten gaan naar de mensen die het moeilijk hebben. Dat bedrag is nog te berekenen’, stelde Vandenbroucke.

Als tweede uitgangspunt haalt het kopstuk van Vooruit aan dat de wijze waarop energieprijzen berekend worden grondig hervormd moet worden. Zo kan een verdere stijging van de energieprijzen in de toekomst vermeden worden.

‘Een derde uitgangspunt is dat je een veel doorzichtiger systeem moet krijgen waarbij mensen de factuur en de voorschotregeling begrijpen, met daarbij nog enkele oneerlijke praktijken die eruit moeten. Die drie punten zijn denk ik zodanig redelijk dat we die vandaag gaan invullen’, aldus Vandenbroucke.