Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © Maxime Petit

2.400 klachten over uitvallende zonnepanelen:
wat is er aan de hand? Wat doe je als eigenaar? En kan je als gedupeerde een compensatie eisen?

De elektriciteitsprijs staat momenteel op recordhoogte, en blijft nog bijna dag na dag stijgen. Wie investeerde in zonnepanelen op het dak, wil dan ook niet liever dan dat de zon schijnt. Maar net op die momenten durft de installatie het wel eens te laten afweten. Netbeheerder Fluvius ontving dit jaar al 2.400 klachten van uitvallende zonne-installaties. Drie experten beantwoorden 12 vragen.

51 reacties

  • Jo Nijs

    2 jaar geleden
    @kris spruytte: inderdaad, de echt interessante oplossingen worden in de doofpot gestoken. Momenteel kan alleen een Nissan Leaf of Mishisbisi Outlander gebruikt worden als "thuisbatterij" en er is maar 1 specifieke laadpaal, de Wallbox Quasar, die het toelaat momenteel. Binnenkort zouden ook Kia en VW dit kunnen. Ik zit er ook op te wachten :-)
  • kris spruytte

    2 jaar geleden
    Nu maakt men reclame "plaats een thuisbatterij" Blijkbaar kan men sommige auto's ook gebruiken als thuisbatterij, waarom dan nog een batterij plaatsen, hier horen we zo weinig over. Wie kan hier wat meer over vertellen, blijkbaar moeten het bepaalde autobatterijen zijn in de wagen, dus let op welke elektrische wagen je koopt als je er een koopt
  • Cindy Vanderplas

    3 jaar geleden
    dit is al zo lang voorspeld... vreemd dat die eigenaars uit de lucht komen vallen dat hun installatie uitvalt. Als ze zich hadden geïnformeerd hadden ze dit op voorhand geweten. Het net is NIET aangepast aan gedecentraliseerde stroomproductie. Maar ja, de centen lonkten hé. Isolatie, doorgedreven isolatie, valt nooit uit, vraagt geen onderhoud of kosten. Besparen ipv opwekken dus!
  • J. Platsteen

    3 jaar geleden
    Groen pakt de poen. De milieu maffia, vooral stedelijke bakfiets yuppies, ambtenaren of subsidievreters, willen de hardwerkende en hardgewerkte rechtse Vlaming treffen. Nooit zullen wij die oikofoben aan de macht laten!!
  • Sophie Millecaen

    3 jaar geleden
    Een groot deel van ons net in België is helemaal niet geschikt om pieken in zonnestroomproductie op te vangen of pieken van massaal thuisladen van electrische autos en verwarming met warmtepomp. Een thuisbatterij kan slechts gedeeltelijk de problematiek opvangen. Vraag je af hoeveel kwh je nodig hebt om twee elektrische auto's te laden en hoeveel zonne-energie je moet kunnen opwekken en stockeren, de huidige batterijen zijn geen overigens niet milieuvriendelijk in productie en afvalverwerking.