Twee struikelblokken al weggewerkt, maar ook hier gingen de onderhandelingen over

 ©  BELGA

Een akkoord bereiken over het fiscale gunstregime voor voetballers en andere topsporters ging gisteren maar moeizaam. De standpunten lagen ook ver uit elkaar: MR wilde het voordeel voor sporters gewoon aanhouden, de socialisten wilden 200 miljoen euro ophalen. Premier De Croo stelde een compromis voor: 30 miljoen. Maar voor de meeste partijen was dat veel te weinig.

LEES OOK. Federale regering moet vandaag begroting op tafel leggen, met al twee struikelblokken minder, maar: “Pas een akkoord als er over álles akkoord is”

Naast die inkomsten lag gisteren ook een taks op tafel voor korte vliegtuigreizen en wilde de regering knippen in de voordelen van expats. Ook de taksen op tabak worden met zekerheid opgedreven. Daar staat tegenover dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem de bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid leek te kunnen schrappen voor de laagste inkomens. Doordat die mensen de bijdrage niet meer moeten betalen in 2022, loopt de overheid wel 300 miljoen euro mis.

Premier De Croo wil niet alleen louter budgettaire maatregelen voorstellen vandaag. Er komt ook een hervorming van de arbeidsmarkt, om een hogere werkzaamheidsgraad te behalen. Een vierdaagse werkweek leek er gisteren niet te komen: die bal wordt doorgespeeld naar de sociale partners. Knelpuntberoepen worden aantrekkelijker gemaakt voor werklozen. Een versoepeling van nachtwerk zou er komen in de vorm van een proefproject. Heikel punt was gisteren nog de fiscale vrijstelling op de eerste werknemer: de socialisten willen dat afschaffen, vooral MR sputterde fel tegen.

De regering kwam ook tot een akkoord over bijkomende investeringen, vooral in duurzame projecten. Ook de overheidsgebouwen worden onder handen genomen om ze energiezuinig te maken.(hh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen