Links: Ewout Henny in 2017/ Midden: zijn vrijdag in de Schelde gecrashte vliegtuigje. Rechts: op 11 april 1963 werd Henny veroordeeld tot 6 jaar cel, zijn grote broer kreeg 9 jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Ewout Henny in 2017/ Midden: zijn vrijdag in de Schelde gecrashte vliegtuigje. Rechts: op 11 april 1963 werd Henny veroordeeld tot 6 jaar cel, zijn grote broer kreeg 9 jaar. © Merlijn Doomernik/Belga, KNRM Hansweert, Nationaal Archief

De steenrijke piloot die uit zijn vliegtuigje in de Westerschelde werd gehaald, blijkt een mysterieus verleden te hebben gehad, met een rol in de moord op een jeugdvriendje

De 77-jarige miljonair die in de Westerschelde crashte met z'n eigen vliegtuig, liep zelfs geen schrammetje op. Maar het ongeluk rijt oude wonden open in Nederland. Piloot Ewout Henny is bij onze noorderburen berucht als één van de 'Bloedbroeders', die meer dan 60 jaar geleden werden veroordeeld voor de moord op een vriendje. Er werden boeken over geschreven, een film van gemaakt en Gerard Cox zong erover. Het onwaarschijnlijke verhaal van de man en de naam die Nederland nooit zal vergeten, en die al jaren in ons land woont.

3 reacties

  • Marc Van der Vloedt

    3 jaar geleden
    Voor een steenrijke (te worden) moet je wel iets "mysterieus" "ondernemen". Is het niet uw mede oprichter/stichter/jeugdvriend/mede garagehouder (je weet wel, waar de mythe meestal start) "dood" maken en/of hen ondergeschikten/slaven (onderbetaalden) maken.
  • Jan Van Rompaey

    3 jaar geleden
    Laat die man toch gerust. Iedereen verdient toch een tweede kans ? Waarom altijd die haat ?
  • Franky Vansteelandt

    3 jaar geleden
    Als die man zijn straf heeft uitgezeten, heeft hij zijn prijs betaald. Het is onnozel om 60 jaar na de feiten die persoon nog eens door het slijk te sleuren. Niet dat ik moord goed keur.