© EPA

EUROPA LEAGUE. Nainggolan en Fellaini winnen ruim, Hazard en Bongonda onderuit

Thorgan Hazard en Borussia Mönchengladbach hebben donderdagavond in de heenwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League een 0-1 nederlaag geleden tegen Fiorentina. Ook Theo Bongonda ging op eigen veld onderuit. Manchester United en AS Roma boekten een vlotte zege en lijken zeker van de volgende ronde.

Bekijk hier alle uitslagen in de 1/16e finales van de Europa League!

Borussia Mönchengladbach 0-1 Fiorentina

Borussia Mönchengladbach domineerde in het eigen stadion de eerste helft, maar kreeg op slag van rust het deksel op de neus. Bernardeschi vlamde op slag van rust een vrijschop vanop zo’n dertig meter perfect in de kruising. Ook na de rust nam de thuisploeg het initiatief, maar scoren lukte niet. Thorgan Hazard speelde de hele partij bij Mönchengladbach.

Celta 0-1 Shakhtar Donetsk

Celta de Vigo en Théo Bongonda, een uur op het veld, gingen met 0-1 onderuit tegen Shakhtar Donetsk. De Oekraïners maakten halverwege de eerste helft het belangrijke uitdoelpunt. Marlos counterde zich naar het doel van de thuisploeg, maar stuitte op de doellijn op Bongonda. Leschuk was echter goed gevolgd en tikte de 0-1 binnen.

Villareal 0-4 AS Roma

Radja Nainggolan en AS Roma hebben donderdagavond in de heenwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League een knappe 0-4 zege geboekt bij Villarreal. Nainggolan werd in de slotminuut gewisseld bij de Romeinen, Thomas Vermaelen zat niet in de selectie.

De bezoekers domineerden de eerste helft in El Madrigal en Emerson verzilverde dat overwicht na 32 minuten met een mooi overhoeks schot, in de winkelhaak. Villarreal trok de match in de tweede helft naar zich toe, maar het was Roma dat op de counter, via een ontketende Dzeko (65’, 79’ en 86’), de eindstand op een overdreven 0-4 vastlegde. Radja Nainggolan gaf de assist bij de laatste Romeinse treffer.

Manchester United 3-1 Saint-Étienne

In het duel tussen de broers Paul (Manchester United) en Florentin Pogba (Saint Etienne) trok eerstgenoemde aan het langste eind. Zlatan Ibrahimovic zette de Mancunians na een kwartier op voorsprong met een afgeweken vrijschop, die tergend traag voorbij de bezoekende doelman Ruffier rolde. Marouane Fellaini stond bij de thuisploeg in de basis, maar mocht tijdens de pauze in de kleedkamers blijven. Man Utd ging na rust nog op zoek naar een tweede treffer en - wie anders dan - Ibrahimovic (75’ en 88’) zorgde voor een driedubbele buffer voor de terugwedstrijd in Frankrijk.

AZ 1-4 Lyon

AZ en Stijn Wuytens konden niet voor een stunt zorgen tegen Olympique Lyon (1-4). Tousart (26’) en Lacazette (45’+2) zorgden halverwege al voor een schier onmogelijke opdracht voor het team van John van den Brom (ex-Anderlecht). Na rust zorgde opnieuw Lacazette (57’) voor een driedubbele voorsprong. Jahanbaksh (68’) kon vanop de stip nog de eer redden voor de Alkmaarders, maar Ferri (90’+4) zette in de toegevoegde tijd toch nog de zware 1-4 eindstand op het bord. Stijn Wuytens speelde de hele wedstrijd bij de thuisploeg.

FK Krasnodar 1-0 Fenerbahçe

De Russen zorgden voor een kleine verrassing door de Turkse topclub opzij te zetten. Een vroeg doelpunt van Viktor Claesson na amper vier minuten volstond voor de zege. Fener moet volgende week vol aan de bak.

FK Rostov 4-0 Sparta Praag

Rostov, dat Anderlecht dit jaar uitschakelde in de voorrondes van de Champions League, staat al met anderhalf been in de volgende ronde. Thuis werd makkelijk afstand genomen van Sparta Praag. Miha Mevlja, Dmitri Polozn en Christian Noboa zorgden er voor de rust al voor dat de schaapjes op het droge waren. Sardar Azmoun deed er in de tweede helft nog een schapje bovenop.

Athletic Bilbao 3-2 APOEL Nicosia

APOEL Nicosia en Igor De Camargo leden een 3-2 nederlaag bij Athletic Bilbao. Met eerst een doelpunt aan de juiste zijde (36’) en twee minuten later eentje in eigen doel (38’), eiste APOEL-speler Efrem de hoofdrol op in de eerste helft. Igor De Camargo mocht na een uur invallen bij de bezoekers, maar zag één minuut later de topschutter van de Europa League, Aduriz, de 2-1 al op het bord zetten. Williams scoorde na 72 minuten de 3-1, maar Gianniotas (89’) hield, op assist van De Camargo, de terugmatch spannend. Reservedoelman Urko Pardo bleef bij APOEL op de bank.

Legia Warschau 0-0 Ajax

Legia Warschau en Vadis Odjidja-Ofoe bleven in eigen huis op 0-0 steken tegen Ajax. De Amsterdammers mochten na afloop zelfs mopperen, want een glashelder doelpunt van Klaassen werd de bezoekers onthouden. Odjidja-Ofoe werd tien minuten voor tijd gewisseld.

De terugwedstrijden vinden volgende week donderdag, 23 februari, plaats.