China herziet plannen voor koolstofneutrale toekomst en blijft steenkoolcentrales bouwen

China worstelt met een groeiende energiecrisis en wil meer steenkoolcentrales bouwen om elektriciteit op te wekken. Het land zal zijn tijdschema voor het terugdringen van emissies herzien.

China is van plan meer steenkoolcentrales te bouwen, laat het regime weten in een verklaring na afloop van een vergadering van de nationale energiecommissie van Peking. De Chinese premier Li Keqiang benadrukte het belang van een regelmatige energievoorziening, nadat grote delen van het land in het donker waren gedompeld door stroomuitval waardoor fabrieken en huishoudens werden getroffen.

“Energiezekerheid moet het uitgangspunt zijn waarop een modern energiesysteem is gebouwd en het vermogen om in de eigen energiebehoeften te voorzien moet worden vergroot”, aldus de verklaring.

Koolstofneutraal

China wil zijn koolstofuitstoot tegen 2030 tot een hoogtepunt brengen en vanaf dan afbouwen, maar de regering moet door de energiecrisis het tijdschema voor die ambitie herzien. Daarom werkt het land aan een nieuw “gefaseerd tijdschema en stappenplan voor het bereiken van het hoogtepunt van de koolstofuitstoot”, aldus een verklaring van president Xi Jinping.

“Gezien de overheersende plaats die steenkool inneemt in de energie- en hulpbronnenvoorraad van het land, is het van belang de steenkoolproductiecapaciteit te optimaliseren, geavanceerde kolengestookte elektriciteitscentrales te bouwen naargelang van de ontwikkelingsbehoeften, en door te gaan met het op ordelijke wijze uit bedrijf nemen van verouderde kolencentrales. De binnenlandse olie- en gasexploratie zal worden geïntensiveerd”.

Om zijn doel van koolstofneutraal te zijn tegen 2060 te halen, zou China 600 steenkoolcentrales moeten sluiten. De vraag is of dat nog haalbaar is voor het land, zeker nu het verder inzet op de fossiele brandstof.

Bevoorradingsproblemen

’s Werelds grootste steenkoolverbruiker kreunt momenteel onder een groeiende energiecrisis als gevolg van tekorten en recordhoge prijzen voor de brandstof. De prijs van steenkool steeg er woensdag tot nieuwe recordhoogten nadat recente overstromingen in de belangrijkste steenkoolproducerende provincie Shanxi de bevoorradingsproblemen verergerden.

Peking heeft een reeks maatregelen genomen om de steenkoolproductie te stimuleren en de vraag naar elektriciteit in zijn industrie te beheersen. De beleidswijziging is de laatste in een reeks maatregelen die bedoeld zijn om de krapte in de energievoorziening te verlichten, waardoor verschillende industriesectoren in China de afgelopen weken gedwongen waren hun stroomverbruik te beperken.

Lokale overheden hebben zo’n 200 mijnen opdracht gegeven hun productie op te voeren, maar door de aanhoudende regen zijn 60 mijnen in Shanxi onder water komen te staan. Vier mijnen met een gecombineerde jaarlijkse productiecapaciteit van 4,8 miljoen ton bleven gesloten, vertelde een Shanxi-ambtenaar op een persconferentie.

(evb)

Meer