Filip in zijn beenhouwerij in het Oud-Turnhoutse gehucht Oosthoven. © WOAD

Slagerij Ceursters uit Oud-Turnhout in top drie van beste Belgische slagers

Oud-Turnhout -

Op vakbeurs Meat Expo in Kortrijk is Filip Ceursters uitgeroepen tot derde beenhouwer van België. “Een opkikker na een turbulent jaar”, reageert de Oud-Turnhoutse slager.

Wouter Adriaensen

Na enkele jaren ervaring op te doen bij onder meer een beenhouwer, een slachthuis en een groothandel, nam Filip Ceursters in 2013 een Oud-Turnhoutse slagerij over. “We maken bijna alles zelf, zo hebben we eigen gedroogde hammen, salami’s en patés”, vertelt hij. “Daarbij staan we erop om te werken met lokale producten en leveranciers. Het rundsvlees komt van Hoeve ’t Ceurshof, de boerderij van mijn ouders en broer in Merksplas, het varkensvlees van Duroc De Kempen in Weelde (Ravels).”

Filip probeert aanwezig te zijn tijdens elke editie van Meat Expo in Kortrijk Xpo. “Het slagersambacht, de passie voor het vak en de stielkennis staan er centraal. Ik ga ernaartoe om te kijken waar we staan met onze slagerij. Daarom neem ik ook deel aan wedstrijden. Met de tips van de jury perfectioneer ik mijn bereidingen verder.”

Goesting om verder te werken

Onder andere de zigeunersalami, de Parijse worst, de bloedpens, de boerenkop, de grillhesp en de beenham van Slagerij Ceursters kregen een gouden medaille in Kortrijk. Kers op de taart was echter de titel van derde beenhouwer van België. Daarvoor moest Filip zijn kunnen bewijzen in de categorieën ambachtelijk gekookte beenham, ambachtelijke rauwe beenham, salami en Parijse worst. “Ik heb een turbulent jaar achter de rug, ook op privévlak”, zegt Filip. “Het doet deugd om nu bevestigd te zien dat we op de goeie weg zitten. Dit geeft goesting om verder te werken aan onze plannen.”

Slagerij Ceursters biedt werk aan dertien mensen, maar volk vinden is niet eenvoudig. “Het is handenarbeid, vaak in de kou, en je maakt lange uren. Ik begin er meestal aan om 5u, pas om 22u gaat het licht weer uit. Maar ik ben nog steeds gepassioneerd door het vak. Hele dieren verwerken en uitzoeken hoe je alles kunt gebruiken, dat is plezant. Ik blijf ook bij elke stap in het proces nauw betrokken, van het uitbenen tot het afwerken van de charcuterie of de gerechten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER