© GVA

REACTIES. Van oproep tot verzoening tot “voorzichtig blij”: zo reageren de Antwerpse kopstukken op onze peiling

Antwerpen -

Uit onze politieke peiling blijkt dat de Bourgondische coalitiepartners in het Antwerpse stadsbestuur stevig in het zadel zitten. Vooral oppositiepartij Groen verliest. Wij vroegen alle partijkopstukken om een reactie.

Sacha Van Wiele

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): “Ik doe een oproep tot verzoening”


© Jan Van der Perre

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is blij met het resultaat van de verkiezingspeiling. “Er is naar de politieke verhouding weinig gewijzigd en dat is goed voor de continuïteit”, zegt De Wever. “De stad Antwerpen heeft die continuïteit nodig.”

N-VA gaat met 34,5% van de stemmen lichtjes achteruit in vergelijking met de verkiezingsuitslag van 2018, maar behoudt 23 zetels.
“Ik vind dit een goed resultaat”, zegt De Wever. “Met N-VA besturen we ondertussen al bijna negen jaar Antwerpen. Ik besef dat we niet voor iedereen altijd even goed kunnen doen.”

De Wever is ook blij voor de coalitie. “Ik zie dat partijen die mee verantwoordelijkheid hebben genomen erop vooruitgaan”, zegt De Wever; Hij verwijst daarmee naar Vooruit die volgens de peiling zelfs twee zetels winnen. Het is ineens een boodschap naar Groen, die in 2018 een coalitie met N-VA had afgewezen.

Het is volgens De Wever zeker niet het moment om achterover te leunen. Een risico dat bestaat als een peiling een partij 34,5% geeft. “Het idee dreigt te ontstaan dat ons niets meer kan gebeuren”, zegt De Wever. “We kunnen goede cijfers voorleggen. De criminaliteit daalde sterk. We investeren volop en de stad is in een goede financiële gezondheid. Alleen dreigt bij de Antwerpenaar de gewenning op te treden. Het wordt als normaal beschouwd. De kiezer zal terecht weer vragen wat er voor hem in zit. Het is dus belangrijk dat we met kerngetallen blijven aantonen wat we realiseren als stadsbestuur.”

Dat de kiezer dit stadsbestuur slechts 6,4 op 10 geeft, maakt hem niet ongerust. Het lag in 2018 zelfs lager. “De Antwerpenaar is niet zo snel tevreden te stellen”, zegt de burgemeester. “Het cijfer van 6,4 valt dus nog wel mee.”

Een kwart van de bevraagde Antwerpenaars buist de burgemeester. Hij doet dan ook een oproep naar hen. “Ik begrijp dat ik een uitgesproken figuur ben en dat dit weerstand kan opwekken”, zegt De Wever. “Toch doe ik een oproep tot verzoening. Mensen hoeven het niet eens met mij te zijn, maar ik wil hen wel overtuigen dat ik als burgemeester er ook voor hen ben."

"Deze coalitie met Vooruit en Open Vld is daar een voorbeeld van", zegt de burgemeester. "Het besef van verzoening houdt deze meerderheid bij elkaar. Antwerpen heeft nood aan continuïteit. Dit is belangrijk, want we staan voor grote Oosterweelwerken met de De Grote Verbinding.”

Ilse van Dienderen (Groen): “Moeilijk om in beeld te komen”


© ID/Eric de Mildt

Groen zakt met 4% in vergelijking met de verkiezingsuitslag in 2018. “Door de corona crisis was het moeilijk om als oppositiepartij in beeld te komen”, zegt Ilse van Dienderen (Groen).

Ilse van Dienderen is tijdelijk fractieleider van Groen nu Imade Annouri vaderschapsverlof heeft. De afgelopen maanden gingen de discussies in Antwerpen over verkeersveiligheid, mobiliteit en de PFOS-vervuiling. Kernthema’s van Groen, maar de partij kan het blijkbaar niet omzetten in stemmen.

“Met Groen behaalden we in 2018 dan ook een historische uitslag”, zegt van Dienderen. “Het probleem was dat met de coronacrisis alleen de bestuurders nog in beeld kwamen. Als oppositiepartij was het dan moeilijk om zelf in beeld te komen. Het politieke debat verdween naar de achtergrond. In 2024 moeten we een beter resultaat neerzetten. Ik ben daar ook optimistisch over. Annouri is bijvoorbeeld nog maar een jaar fractieleider en staat nu al op drie in de burgemeestersvraag.”

Groen plant een reeks projecten rond mobiliteit en betaalbaar wonen. “Samen met bewoners kijken we naar de knelpunten in hun wijk en gaan we een circulatieplan opstellen”, zegt van Dienderen.

Op basis van deze peiling zou Groen met N-VA een coalitie kunnen vormen. In 2018 lukte dit niet, maar wat in 2024? “We zijn steeds bereid om over de inhoud te praten, maar dan wel om daadwerkelijk zaken te veranderen”, zegt van Dienderen.

 © GVA

Jinnih Beels (Vooruit): “Nog veel werk aan de winkel”


© Jan Van der Perre

Volgens Antwerps Vooruit-schepen Jinnih Beels is Antwerpen met haar partij in de coalitie socialer, veiliger, inclusiever en groener geworden. “We hadden de ballen aan ons lijf om in een niet evidente coalitie te stappen en we worden daar nu blijkbaar voor beloond”, zegt Beels.

Beels is blij met de 13,9% die Vooruit haalt in de peiling. “Er is wel nog veel werk aan de winkel. De volgende drie jaar zullen we als partij meer inzetten op veilige schoolomgevingen, wijken ontlasten van verkeersdrukte en betaalbare, kwaliteitsvolle woningen met richthuurprijzen.”

Vooruit ging als bestuurspartij er ook als enige op vooruit. “We werken hard als team”, zegt Beels. “Mogelijk is er wel een effect van onze nationale voorzitter Conner Rousseau. Mijn persoonlijk resultaat heeft waarschijnlijk te maken met de zichtbaarheid als kapitein van de ploeg. Met onderwijs en jeugd heb ik dankbare bevoegdheden. Ik was de lijsttrekker die mee besliste om met de Vlaams nationalisten een coalitie te vormen in Antwerpen. Ik kan alleen maar zichtbaar zijn door de inspanningen van mijn collega’s Tom Meeuws en Karim Bachar.”

De kloof met burgemeester Bart De Wever (N-VA) is wel enorm. “Ik moet het dan ook opnemen tegen één van de grootste politici van de afgelopen twintig jaar”, zegt Beels. “We zitten samen in het bestuur en vinden elkaar, hoewel we natuurlijk twee verschillende partijen zijn. De Wever is ook nationale voorzitter. Ik ben blij, maar ook nederig over mijn tweede plaats in de lijst.”

Sam Van Rooy (Vlaams Belang): “We kunnen meerderheid vormen met N-VA”


© Brecht Van Maele

Antwerps Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy had graag een betere score gezien. Toch ziet hij met het aantal zetels van Vlaams Belang dat er een meerderheid mogelijk is samen met N-VA.

“Ik had gehoopt van ergens tussen de 12 en 15% te eindigen in deze peiling”, zegt Van Rooy. “We zitten dus dichter bij de 12% en dat zou beter moeten. Bij nationale peilingen halen we meestal tussen de 24 en 30%. Met Antwerpen zitten we natuurlijk in een grootstedelijke context met een snel veranderende bevolking. Bovendien zit je hier met Bart De Wever.”

N-VA en Vlaams Belang hebben samen een meerderheid van 30 zetels. Van Rooy gelooft, ondanks de verklaringen van de burgemeester, dat zo’n coalitie tot de mogelijkheden behoort.

“Ik hoop dat dit er in zit. De Wever zegt nu A, maar zegt later misschien B. Zie maar naar zijn standpunten over PS. Het zal afhangen van de politieke context dan.”
Filip Dewinter prijkt in de populariteitspoll op de derde plaats ver boven Van Rooy. Kan wel eens lastig worden bij het aanduiden van een lijsttrekker?

“Ik wil daar niet op vooruit lopen. Filip was lang lijsttrekker. Hij is een politiek talent en een bekende naam. Ik ben nog niet zo lang in de politiek. Mijn belangrijkste taak is te zorgen dat ik meer naambekendheid krijg.”

Peter Mertens (PVDA): “Jongeren moeten ons naar dubbele cijfers brengen”


© Belga

PVDA is één van de drie Antwerpse politieke partijen die stijgt. De ambitie van Antwerp PVDA-fractieleider Peter Mertens is duidelijk. “We willen naar de dubbele cijfers gaan en dat gaan we doen meer jongeren te overtuigen”, zegt Mertens.

Mertens stelt vast dat N-VA een stevige positie in Antwerpen kan vasthouden. “Niets blijft plakken aan De Wever en N-VA, zelfs niet het schandaal rond de PFOS-vervuiling”, zegt Mertens. “Door rechts te hebben gekannibaliseerd met Open Vld als grootste slachtoffer en een goede mediastrategie houdt de partij daadwerkelijk stand.”

De uitdaging voor PVDA naar 2024 toe is voor Mertens duidelijk. “We zitten nu rond de 10%, maar we willen dieper in de dubbele cijfers geraken”, zegt Mertens. “Door laagdrempelig te werken, houden we vast aan onze positie."

"De volgende stap is om nu in Antwerpen, Vlaanderen en federaal met een nieuwe ploeg te komen. Met Jos D’Haese en Lise Vandecasteele zijn we daar al volop mee bezig. We willen vooral ons aandeel bij de jongeren bevestigen en uitbreiden. De strijd om de jongeren is belangrijk. We zien ook in deze groep groeimogelijkheden tegenover Groen. De groenen verliezen nu al aan ons en aan Vooruit.”

Over zijn persoonlijke score is Mertens “niet overdreven optimistisch”. Hij is vooral blij dat Jos D’Haese mee in de top 10 staat van de populariteitspoll. “Hij spreekt ook de jongeren aan”, zegt Mertens.

Nahima Lanjri (CD&V): “We gaan niet op onze lauweren rusten”


© Kioni Papadopoulos

CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri is best tevreden met het resultaat. De partij behoudt de drie zetels. “We zitten nu toch als oppositiepartij in een nieuwe rol”, zegt Lanjri.

“Het is natuurlijk niet genoeg”, zegt Lanjri. “We willen groeien in aantal zetels. Daarom ook dat we niet op onze lauweren gaan rusten. Dit doen we door constructieve oppositie. Het is ons al enkele malen gelukt van voorstellen van ons te laten overnemen door de meerderheid."

"We willen als CD&V het verschil maken rond het verhogen van de verkeersveiligheid, de strijd tegen kinderarmoede, voor meer betaalbare woningen en plekken op school en in de kinderopvang. We hebben de inhoud, maar ook de mensen, zowel in de gemeenteraad als in de districten.”

Dat het stadsbestuur niet goed bezig ziet Lanjri ook in het rapportcijfer van 6,4 op 10 voor het stadsbestuur. “Als een kind met zo’n schoolrapport thuis komt, dan weet je als ouder dat het beter moet”, zegt de fractieleidster. “Dit stadsbestuur investeert in stenen en cement, maar vergeet het cement tussen mensen.”

Lanjri staat met 2,4% op de negende plek in de populariteitspoll van Antwerpse politici. “Mensen kregen een lijst van bijna dertig politici en dan sta ik toch in de top tien”, zegt Lanjri. “Ik sta zelf voor heel wat schepenen.”

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld): “Ik ben voorzichtig blij”


© Belga

De peiling voor Open Vld is niet goed. Bovendien komt ze op een moment dat er twijfels zijn over de aanstelling van Willem-Frederik Schiltz als schepen. “Het werk van Open Vld-schepen Claude Marinower gaan Erica Caluwaerts en ik verzilveren”, zegt Schiltz.

Open Vld zakt in de peiling naar 4,2% en verliest zo één van de twee zetels. “We gaan in percentages licht achteruit, maar ik ontken niet dat dit niet supergoed is”, zegt Schiltz. “Alleen bij Groen is er een duidelijk significante daling."

"Kijk, er zijn schepenen die heel hard werken, maar minder pronken. Dat werk moet nog worden verzilverd en dat gaan Erica en ik vanuit het schepencollege doen. Daarnaast gaan we met al onze sympathisanten meer naar buiten komen en verschillende projecten op zetten. We gaan daarbij op zoek naar nieuwe recepten, want de klassieke politiek vertoont sleet. Onze uitdaging voor 2024 is duidelijk: groeien.”

Met 2,2% van de stemmen valt Schiltz net buiten de top tien in de populariteitspoll.
“Ik ben toch voorzichtig blij met dit resultaat”, zegt Schiltz. “Buiten Bart De Wever heeft niemand echt heel veel stemmen. Ik ga ook niet flauw doen, dit resultaat is zo laag omdat de partij het ook niet goed doet.”
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen