Drinkwater uit kraan in Vlaanderen is van uitstekende kwaliteit

 ©  VUM

Uit een analyse van het kraanwater in 2020 blijkt dat het drinkwater in België van uitstekende kwaliteit is. De Vlaamse Milieumaatschappij vraagt wel om blijvende aandacht voor lood in het drinkwater.

mdm
Bron: BELGA

Wie geregeld water uit de kraan drinkt, mag op beide oren slapen. Uit een nieuw rapport van Statistiek Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat het drinkwater in Vlaanderen van uitstekende kwaliteit is. De staalnames werden vorig jaar afgenomen van de keukenkraan in woningen of publieke gebouwen. In meer dan 99,48 procent van de analyses voldeed het kraanwater aan de kwaliteitseisen.

Wanneer er normoverschrijdingen werden vastgesteld ging dat vooral om lood, gevolgd door nikkel en enterokokken. Enterokokken kunnen maag-darmklachten veroorzaken, voornamelijk bij bijvoorbeeld jonge kinderen of oudere mensen.

Loont een waterontharder de moeite?

‘Een verhoogde aandacht voor lood in drinkwater in Vlaanderen blijft nodig’, benadrukt de VMM. Lood is een toxische stof die al in kleine concentraties een impact kan hebben, voegt Statistiek Vlaanderen eraan toe.

Chemische parameters die volgens de VMM aandacht vereisen bij de drinkwaterbedrijven zijn chloraat, fluoride, nitraat, nitriet en totaal trihalomethanen. Van de 208 verschillende pesticiden die de waterbedrijven opvolgden, werden er 22 individuele pesticiden, totaal pesticiden en twee relevante metabolieten in een concentratie boven de rapporteringsgrens gemeten.

De toezichthouders ontvingen elf meldingen van een potentieel ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. De calamiteiten met de grootste impact werden volgens de VMM veroorzaakt door bacteriologische besmettingen van het openbaar waterdistributienetwerk.