© RR

Ex-schooldirecteur vraagt vrijspraak voor dodelijk ongeval

Voormalig schooldirecteur Ed Vannuten (60) uit Geel heeft donderdag op de rechtbank in Turnhout opnieuw de vrijspraak gevraagd voor het onopzettelijk doden van Sara Collaer (27).

Bart Van den Langenbergh

De rechters bogen zich donderdag over het tragisch ongeval van 30 januari 2014 waarbij Ed ­Vannuten op de Zammelseweg in Geel fietser Seppe Van Bree en passagier Sara Collaer aanreed. Na de aanrijding belandde Sara Collaer in een coma en ze overleed acht maanden later in het ziekenhuis. Ed Vannuten, die terugkeerde van de tennisclub en twee tripels had gedronken, pleegde vluchtmisdrijf en meldde zich enkele dagen later bij de politie.

De voormalige directeur van de Sint-Lambertusscholen in Westerlo betwist niet het vluchtmisdrijf op zich, maar wel de onopzettelijke doding van Sara ­Collaer. Nadat de zaak in maart 2016 al eens in beroep werd behandeld, vroeg de rechtbank aan de gerechtsdeskundige bijkomend onderzoek. Ed Vannuten schakelde na zijn veroordeling door de politierechter eind 2015 zelf een verkeersdeskundige in om de juiste omstandigheden van het ongeval te laten onderzoeken.

Meester Jos Vander Velpen trekt de bevindingen van de gerechtsdeskundige in twijfel. “Het is mogelijk dat Sara ten val is gekomen, niet door de aanraking met de zijspiegel van de auto van Ed Vannuten, maar ze zat mogelijk niet op de fiets voor de aanrijding”, pleitte de raadsman. “Mogelijk heeft de fiets plots linksomkeer gemaakt en is die daarna in contact gekomen met de auto. Door deze onverwachte beweging was de fiets een onvoorzienbare hindernis en moet mijn cliënt voor de onopzettelijke doding worden vrijgesproken wegens twijfel. Maar zelfs als hij wordt vrijgesproken, zal hij dit ongeval nooit vergeten. Het zal hem tot het einde van zijn dagen achtervolgen.”

Het Openbaar Ministerie was niet onder de indruk van het betoog van de verdediging en vroeg een bevestiging van de eerder uitgesproken straf of zelfs een zwaardere straf. Vonnis op 16 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER