De Saoedische spionnen van Twitter

Mensenrechtenactivist en Saudi-criticus Ali Al-Ahmed klaagt Twitter aan voor nalatigheid. Het techbedrijf nam twee mannen aan die bleken spionnen te zijn voor de Saoedi-Arabische overheid. De mannen konden betrouwbare informatie stelen en doorlekken aan het Saoedische regime.

De rechtszaak richt zich tegen Twitter en de twee spionnen. Al-Ahmed beschuldigt Twitter van nalatigheid, omdat het zonder een grondige controle de mannen in dienst nam, die vervolgens zomaar persoonlijke data konden stelen en doorsluizen. Ook gegevens van Al-Ahmed werden gelekt, zoals zijn privéberichten en connecties met activisten in Saoedi-Arabië.

Ook wordt Al-Ahmed’s Arabische Twitter al sinds 2018 geblokkeerd door het bedrijf, volgens hemzelf door de grote interesse van Arabieren in wat hij post. “Terwijl Twitter graag het slachtoffer speelt van overheidsspionage, vertelt de aanpak van slachtoffers zoals Ali Al-Ahmed een heel ander verhaal”, zegt Randy Kleinman, de advocaat van Al-Ahmed. Het is voor Al-Ahmed niet de eerste keer dat hij met dergelijke zaken te maken krijgt.

Niet de eerste keer

De mensenrechtenactivist vluchtte zelf weg uit het Midden-Oosten en kreeg politiek asiel verleend in de VS in 1998. Daar stichtte hij het Institute for Gulf Affairs, een denktank en mensenrechten-advocatenbureau die de politiek en opvoeding in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten houdt. Als Saoedi-criticus wordt Al-Ahmed ook regelmatig geconfronteerd met het regime. Zo vond hij in 2002 bewijs van de onthoofding van Wall Street Journal-journalist Daniel Pearl. Die werd eerder dat jaar in Pakistan ontvoerd en vermoord door een groepering gelinkt aan Al-Qaeda. Die gebruikten een video van de gruwelijke daad om jonge Saoedi’s op te roepen om voor hun te vechten.

In 2018 werd Al-Ahmed gecontacteerd door de “Secretary to the Editor in Chief” van de BBC. Na navraag bleek dit een verzonnen functie, ook de naam van de persoon was niet bekend bij BBC. Onderzoek van persbureau Associated Press wees uit dat dit een poging tot hacking was. De zogenoemde journalist wou spyware laten installeren op het gsm-toestel van Al-Ahmed.

(jvdh)

Meer