ABO nv

Archeologen ontdekken Romeinse nederzetting in Ronse: "Vondsten van bijna 2.000 jaar oud"

In Ronse hebben archeologen restanten van een Romeinse nederzetting gevonden. Ze vonden er onder meer sporen terug van een waterput en 2 oude villa's van bijna 2.000 jaar oud. "We denken zelf de omheining van een oude Romeinse tuin te hebben ontdekt", zegt archeoloog Glenn De hooghe van ABO nv.

Archeologen van ABO nv hebben sporen van een Romeinse nederzetting opgegraven in Ronse. De archeologen haalden er onder meer een waterput en sporen van twee villa's van onder de grond.Ā De vondsten zijn bijna 2.000 jaar oud, zegt archeoloog Glenn De hooghe. "Het is opvallend dat sommige vondsten zeer goed bewaard zijn gebleven."

Romeinse tuin

De archeologen vermoeden dat ze ook een oude Romeinse tuin hebben ontdekt. "We hebben een aantal paalkuilen gevonden die een mooie rechte hoek vormen. En we wisten niet goed wat dat was", klinkt het bij de Hooghe. "Dat zou de afsluiting van een Romeinse tuin kunnen zijn."Ā 

De kans bestaat dat de villa's en tuin bij een grotere Gallo-Romeinse nederzetting hoorden in Ronse, vermoedelijk met een kern in de buurt van de huidige Sint-Hermesbasiliek in het centrum. Al is het volgens De hooghe moeilijk om dat allemaal terug te vinden. "Dat komt omdat die zone zich bevindt onder een weg."

Meest gelezen