Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters. © Getty Images/ DPG Media

"Het griepvirus muteert en kan dan vrij zijn gang gaan": onze wetenschapsjournalist legt uit hoe een griepvaccin werkt

Terwijl de wereld eindelijk begint te bekomen van de coronapandemie, duikt binnenkort weer het griepseizoen op. Om ons daartegen te wapenen zijn er dit jaar een kwart meer griepvaccins ter beschikking gesteld. Maar hoe belangrijk en effectief is zo’n griepvaccin nu eigenlijk? En waarom moet dat élk jaar? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt de belangrijkste vragen.

17 reacties

  • Rene Dannau

    2 jaar geleden
    een prik voor eentje van 2 jaar geledenloop zelf achter de kar der dwaasheid.
  • karin verwimp

    2 jaar geleden
    Nog nooit de griep spuit genomen. Deze keer wel. Niet zozeer omdat ik geloof dat ze echt gaat werken gezien het griepvirus snel muteerd. Wel omdat die spuit je immuunsysteem traint om sneller in actie te komen als eender welke variznt van het virus je lichaam binnendringt. Na maanden van mondmaskers en desinfecterende gel, geen overbodige luxe. Er gaan zich veel ik-weet-het-beter weigeraars mispakken aan de griep dit jaar. Hou maar in de gaten.
  • luc boeckx

    3 jaar geleden
    @Paul van de Velde: Traditioneel start het griepseizoen bij ons eind december en valt het hoogtepunt – het moment waarop de meeste mensen griep krijgen – rond eind januari-begin februari. Het beste is het griepvaccin te laten zetten half november.
  • Lieven De Cock

    3 jaar geleden
    L.D.C.Het is gekend dat niet iedereen eenzelfde reactie vertoont op een inenting,Het is mogelijk dat je 10 jaar autorijdt zonder veiligheidsgordel en nog niet verongelukt bent maar misschien komt het omdat je nog geen ongeval gehad hebt ondertussen!
  • Pieter Janssens

    3 jaar geleden
    Het blijft vooral nuttig voor de Pharmaindustrie