Antwerpenaar Jeff Masudi bij zijn arrestatie in Colombia. © rr

Ex-profbasketter krijgt lichtere straf voor organiseren van cocaïnesmokkel

Het Antwerpse hof van beroep heeft de ex-profbasketter en coach Jeff Masudi (40) een lichtere straf gegeven voor het mee op poten zetten van een cocaïnesmokkel tussen de Dominicaanse Republiek en ons land. In eerste aanleg kreeg hij zes jaar cel en 80.000 euro boete, het hof maakte daar vrijdag vijf jaar cel en 40.000 euro boete van. Een illegaal vermogen van 448.000 euro werd nog steeds verbeurdverklaard.

Bron: BELGA

Het onderzoek was eind 2017 van start gegaan, nadat twee vrouwen op de luchthaven van Zaventem betrapt werden met 26,3 kilo cocaïne in hun handbagage. Ze verklaarden dat Jeff Masudi hen via een tussenpersoon had gerekruteerd. Hij had hen 2.000 euro gegeven om tickets naar de Dominicaanse Republiek te boeken.

Ze verbleven daar enkele dagen op hotel en hadden een ontmoeting met de Nederlander Rudo M., die hen twee koffers had gegeven. Er werd de vrouwen verzekerd dat corrupte medewerkers op de luchthavens van Punta Cana en Zaventem ervoor gingen zorgen dat ze niet gecontroleerd werden. De koffers moesten ze bij aankomst in Zaventem doorgeven aan de mannen die hen stonden op te wachten en daarna zouden ze door Masudi betaald worden, maar zo ver was het dus niet gekomen.

Masudi, die vroeger nog profbasketter was bij Willebroek en Racing Basket Antwerpen (de voorloper van de Antwerp Giants), was op het moment van de feiten actief als basketbalcoach. Uit verder onderzoek bleek dat hij ook een van zijn pupillen als koerier gerekruteerd had, net zoals de moeder van een van zijn leerlingen met wie hij een relatie had.

Mensen met financiële moeilijkheden geronseld

De vrouw had in eerste aanleg dertig maanden cel met uitstel gekregen. Ze had in beroep nogmaals herhaald dat ze geen weet had van de cocaïne in haar bagage, maar het hof geloofde haar niet. Gelet op haar beperkte rol werd ze veroordeeld tot een jaar cel met uitstel. De andere koeriers waren niet in beroep gegaan.

Jeff Masudi had zijn schuld niet langer betwist. Hij werd in 2019 al tot zeven jaar cel veroordeeld voor gelijkaardige feiten in 2014-2015. Ook toen had hij samen met Rudo M. mensen met financiële moeilijkheden geronseld om drugs te smokkelen tussen de Dominicaanse Republiek en België. Masudi had gevraagd om hem geen bijkomende straf op te leggen, maar het hof oordeelde dat er geen sprake was van een eenheid van opzet met die andere feiten.

Rudo M. werd in eerste aanleg bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel en 80.000 euro boete. Hij liep in België al veroordelingen tot acht jaar, vijf jaar en tot tien jaar cel op voor drugshandel.

 blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen