Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) over rel over schepenen in Antwerpen: "Op opvolgingsaktes staat Erica Caluwaerts (Open VLD)"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen ontkent dat er een afspraak is dat Willem-Frederik Schiltz schepen in zijn stad kan worden voor Open VLD. Op de aktes die dit moeten regelen, staat volgens hem enkel de naam van Erica Caluwaerts (Open VLD).

Het is ondertussen een kluwen waar geen kat haar jongen nog in vindt, het gedoe over het Antwerpse schepencollege. Bij de coalitievorming in oktober 2018 werd afgesproken dat de liberalen één schepen kregen - Claude Marinower - maar dat ze halfweg de rit, vanaf Nieuwjaar 2022, er nog een tweede bijkrijgen. Dat gaat dan ten koste van de socialisten in het bestuur.

De vraag is alleen: wie moet dat worden? Claude Marinower - dat is al zeker - gaat met pensioen en wordt vanaf Nieuwjaar afgelost door de liberale fractieleider in de gemeenteraad, Erica Caluwaerts. Maar wie het tweede mandaat krijgt? Daar is op dit moment volop een strijd tussen burgemeester Bart De Wever en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over bezig. 

Nieuw speerpunt

Van Lachaert moet en zal het Willem-Frederik Schiltz worden. Na het verdwijnen van Sihame el Kaouakibi als mogelijk liberaal speerpunt bij de verkiezing in 2024, moet Schiltz proberen de liberalen weer op de kaart te zetten in Antwerpen. Lachaert wou voor eind deze week (middernacht vanavond dus) duidelijkheid van De Wever.

Ik kan haast niet wachten tot middernacht. Als de liberalen willen stoken in de media, dat ze dan voor de oppositie kiezen

Antwerp burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Antwerps burgemeester Bart De Wever had daar in "De zevende dag" weinig oren naar. "Ik kan haast niet wachten tot middernacht", sneerde hij. "Als de liberalen willen stoken in de media, dat ze dan voor de oppositie kiezen. We zullen wel zien."

BEKIJK - De uitspraken van Bart De Wever over het lot van Open VLD in zijn coalitie:

Videospeler inladen...

Volgens De Wever is er helemaal geen afspraak rond de figuur van (de eerder links-liberale) Schiltz. "Op de aktes (de documenten die daarover bij de coalitievorming zijn ondertekend, nvdr) staat maar één naam. Die van Erica Caluwaerts." En dat geldt zowel voor de opvolging van Marinower als voor die van de socialistische schepen. Volgens De Wever kan zij gerust beide mandaten combineren, als een soort van superschepen.

Irritatie bij De Wever

De irritatie bij De Wever was duidelijk. "Ik heb nooit iets gemerkt van een probleem in mijn coalitie, tot ik dat in de krant las." Hij zegt dat hij nog graag wil verder werken met de liberalen in Antwerpen, maar ook dat het hem almaar minder kan "boeien" als Open VLD uit zijn coalitie zou stappen.

Echt nodig heeft hij de liberalen ook niet. De N-VA en Vooruit samen hebben 29 gemeenteraadleden, of 23 plus 6, op een totaal van 55. Dat is weliswaar krap, maar het ís een meerderheid. Open VLD heeft slechts twee gemeenteraadsleden, Caluwaerts en Marinower (Schiltz komt er pas vanaf Nieuwjaar in als eerste opvolger).

De Wever kan verder zonder hen. Of, als hij wat meer comfort verlangt, kan hij hen vervangen door (bijvoorbeeld) CD&V, dat drie gemeenteraadsleden telt.

Meest gelezen