Omar Al Jattari, Erik Van Looy, Tourist LeMC, Karim Bachar en Slongs. ©  Jan Van der Perre

 © Jan Van der Perre

1 / 2
thumbnail: Omar Al Jattari, Erik Van Looy, Tourist LeMC, Karim Bachar en Slongs. 
thumbnail:  

Bekende Antwerpenaren present voor Voetbal voor de Vrede: “Alles voor de vrede, maar op het veld moet je dat even vergeten”

Antwerpen, Borgerhout -

Tijdens het jaarlijkse Voetbal voor de Vrede nemen twee ploegen met Bekende Antwerpenaars het tegen elkaar op. Zaterdag vond de zevende editie van de zaalvoetbalwedstrijd plaats in sporthal Plantin. Elke bezoeker kreeg twee tombolalotjes, waarmee ze een T-shirt of de matchbal konden winnen, gesigneerd door alle deelnemers. Onder meer Erik Van Looy, Tourist LeMC, Slongs, politici en politieagenten tekenden present. Ook de in een bivakmuts gehulde ‘mystery man’ en Instagramheld Memes Van Het Stad deed mee.

“Vanavond gaat het niet alleen om voetbal, maar ook en vooral over respect, diversiteit en uiteraard vrede. En om daar wat extra aandacht voor te krijgen, werken we met bekende mensen die dat verhaal mee willen dragen”, vertelt Omar Al Jattari, medeorganisator en schepen voor jeugd in Borgerhout (Groen). “De opbrengst gaat naar weeshuizen in Afrika en India.”

Hij is vandaag ook keeper van de ‘groenen’: “In mijn jeugd stond ik bij Forcom Antwerpen in de goal en kan gemiddeld een op drie ballen pakken. Laten we hopen dat ik het vandaag nog net iets beter doe.”

Brullen

Ook rapster Slongs doet mee met de ‘groenen’. “Ik ben blij dat ze me opnieuw hebben gevraagd want dit is een heel mooi initiatief. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf. Het enige probleem is dat ik absoluut geen voetballer ben. En aangezien een ploeg met mij op het veld toch nooit zal winnen, bombarderen ze me elk jaar tot coach. Want als er een ding is dat ik wel goed kan, dan is het brullen. Ik ben alvast strijdlustig.” En wat met die vrede? “Al is het voetbal voor madeliefjes: je moet competitief zijn en willen winnen. Anders slaat het nergens op.”

Slongs is de coach van de ‘groenen’. © Jan Van der Perre

Muzikant Tourist LeMC, verdediger bij de ‘groenen’, sluit zich daar bij aan: “Ik heb er alvast zin in en ga me zeker niet inhouden. Een beetje sportief geweld moet kunnen.” Hij gaat verder: “Ze hebben me al een paar keer voor Voetbal voor de Vrede gevraagd, maar tot dusver lukte het nooit. Ik ben dus blij dat ik er nu wel bij kan zijn. Als voetballer (hij speelt bij caféploeg Uilenspiegel, red.) heb ik goeie dagen, maar er zijn ook momenten dat ik op niks trek.” Over Slongs als coach: “Daar ga ik absoluut niet naar luisteren.”

Tourist LeMC in actie. © Jan Van der Perre

Vrede even vergeten

De tegenhanger van Slongs bij ‘blauw’ is Karim Bachar, stadsschepen voor integratie & inburgering en gelijke kansen (Vooruit). Hij nam aan alle vorige edities deel, maar staat deze keer dus aan de zijlijn. Een tegenvaller voor zijn ploeg want Bachar was vroeger kapitein van de Belgische zaalvoetbalploeg en won twee keer de Gouden Schoen. “Ik ben gestopt met voetballen want ik word stilaan toch een dagje ouder. Het is fijn dat Slongs hier vanavond ook is want we zijn samen opgegroeid in Sint-Andries. Maar vanavond is het strijd. Het project Voetbal voor de Vrede is belangrijker dan de uitslag, maar ik wil natuurlijk wel winnen. Helaas ligt Erik Van Looy nog voor de aftrap al in de frut.”

Inderdaad, de presentator / regisseur heeft een fraaie schaafwond op zijn rechterbeen. “Ik kom net van een andere match in Schelle, een benefiet voor G-sporters. Daar heb ik twee keer gescoord, maar ben dus ook tegen de grond gegaan. Niet zo aangenaam op kunstgras.”

Erik Van Looy signeert de wedstrijdbal. © Jan Van der Perre

Hij twijfelt nog of hij zijn bril tijdens de match zal opzetten: “Het zou de eerste keer zijn dat ik een zaalvoetbalwedstrijd zonder speel, maar het licht is hier niet zo geweldig… Enfin, veel gênanter kan het waarschijnlijk toch niet worden. Ik ben niet zo’n goeie voetballer, maar wel een heel enthousiaste. En ik sluit me aan bij de andere spelers: alles voor de vrede, maar op het veld moet je dat even vergeten.”

De wedstrijd eindigde op een 5-5 gelijkspel. Na penalty’s kwamen de ‘groenen’ als winnaar uit de bus. (mibl)

De ‘groenen’. Nummer 11 is ‘mystery man’ en Instagramheld Memes Van Het Stad. © Jan Van der Perre

En de ‘blauwen’. Uiterst rechts Souhaila Akarkach van de Sportstudio. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER