T2 Dennis Schmitt, die de geschorste Bernd Hollerbach verving als hoofdcoach, stak zijn ontevredenheid niet onder stoelen of banken. ©  JEFFREY GAENS

“Waarvoor dient die VAR eigenlijk?” Arbitrage eist ook na afloop hoofdrol op in STVV-Anderlecht

Toni Leistner zorgde in blessuretijd voor gerechtigheid op Stayen. Een boeiende STVV-Anderlecht eindigde op 2-2. Helaas werd er wederom veel nagepraat over de arbitrage. “Wat is eigenlijk de rol van die VAR?”, sakkerde gelegenheidshoofdcoach Dennis Schmitt, die vooral klaagde over de eerste penalty van paars-wit. Vincent Kompany vond dan weer dat de late Truiense gelijkmaker afgekeurd had moeten worden.

Gunter Schoofs en Pieter Vanlommel

Geen mens die zich verveelde op Stayen. STVV was minstens de evenknie van Anderlecht. Niet één ploeg creëerde dit seizoen meer kansen tegen paars-wit. Alleen wrongen de Kanaries opnieuw te veel mogelijkheden de nek om. Dat het 0-0 stond bij de rust, was een klein wonder. En de tweede helft? Ook die bleef boeiend. Maar daarin was ook een hoofdrol weggelegd voor scheidsrechter Alexandre Boucaut en nog meer voor videoref Erik Lambrechts. Deze drie fases beroerden de gemoederen.

48’ Schwalbe Kouamé, Refaelov bedankt VAR

Kouamé springt over Schmidt, gaat neer en krijgt een penalty. ©  BELGA

“We hadden meer balbezit dan ik verwacht had. Onze eerste grote fout van de wedstrijd maakten we pas vlak na rust, waardoor Koaumé alleen op Schmidt af mocht”, beschreef T2 Dennis Schmitt, die de geschorste Bernd Hollerbach verving als hoofdcoach, de eerste dubieuze fase. “Wat zich nadien afspeelde, was totaal onbegrijpelijk. De scheidsrechter wees naar de stip, terwijl je heel goed kon zien dat het een schwalbe was van Kouamé, die op de knieën ging. De beelden geven me gelijk. Dan is het toch ongelooflijk dat de VAR er wel in meeging, de bal op de stip liet liggen en onze doelman op de koop toe met geel bestrafte? Wij werken de hele week hard, dan is zoiets toch niet te geloven?”

LEES OOK. ANALYSE. Onze huisref: “Met deze fratsen werk je complottheorieën in de hand”

“Natuurlijk was dit geen fout”, foeterde ook ‘boosdoener’ Daniël Schmidt. “Kouamé tikte de bal te ver voor zich uit, terwijl hij mij voorbij ging. Toen hij besefte dat hij niet kon scoren omdat Libby (Cacace, nvdr.) op tijd teruggekeerd was, zocht hij het contact. Ik trok meteen mijn armen in, maar toen lag hij al op de grond. Heel frustrerend dat de ref en ook nog eens de VAR erin trapten.”

Volgens Kouamé werd hij bij zijn dribbel wel degelijk geraakt. “Op de zijkant van mijn voet. Of het niet een beetje gezocht was? Nee, ik had echt de intentie om de keeper uit te kappen.”

78’ Hayashi krijgt geen penalty, Raman wel

Durkin raakt licht de voet van Raman: weer penalty. ©  BELGA

Over de tweede Anderlecht-penalty klaagde Schmitt niet te fors. “Omdat Durkin achteraf aangaf dat hij de voet van Raman heel licht raakte. Maar ook hier: de scheidsrechter stond er met zijn neus op en zag het niet. Hoe kon de videoref dit dan uit de beelden afleiden? Het is me een raadsel.”

LEES OOK. ANALYSE. Stef Wijnants: “Hollerbach heeft een ploeg neergezet”

Aan de overkant ging de bal niet op de stip toen Hayashi neerging. “Daar wond ik me veel feller over op”, aldus Schmitt. “De VAR greep niet in toen Hayashi duidelijk met twee armen werd neergeduwd. Dat was voor mij veel eerder een strafschop. De centrale verdedigers van Anderlecht maakten wel meer fouten op Hayashi, maar dit zagen ze dan weer anders. Ook in de eerste helft was dit al het geval. Met die onrechtvaardigheid heb ik moeite, het maakt me kwaad. Waarom hebben we dan een videoref nodig? Wat is de rol van deze man?”

94’ Boucaut en VAR laten Leistner begaan

Konaté houdt Murillo af, waardoor Leistner vrijkomt en scoort. ©   RR

Vincent Kompany gaf toe dat Anderlecht niet mocht klagen over de twee penalty’s, maar hij sakkerde dan weer over de vrije trap waaruit de 2-2 van Leistner viel diep in blessuretijd. “Omdat Murillo met twee armen omhelsd werd”, vloekte de Anderlecht-coach. “Waanzin. We krijgen als trainers lectuur toegestuurd over wat wel en niet mag bij zetten van blocks. Dit was een schoolvoorbeeld over iets wat niét mag. Konaté ging in de fout, toch mocht het spel doorgaan en kon Leistner scoren.”

Konaté, die sterk speelde en de 1-1 voor zijn rekening nam, was zich van geen kwaad bewust. “Ik zette een block op Murillo, zonder mijn armen te gebruiken”, reageerde de Guineeër. “Sinds wanneer mag dat niet meer? Ik denk dat ze bij Anderlecht niet te klagen hebben. Die eerste strafschop kregen ze gratuit. Gerechtigheid geschiedde min of meer in blessuretijd. Een punt verdienden we zeker. En als er een ploeg aanspraak mocht maken op de zege, waren wij het.”

Het laatste woord was voor gelegenheidshoofdcoach Schmitt. “Die late goal van Toni was zeker welkom. Maar we hadden meer moeten scoren. We creëren zoveel kansen en puren daar thuis te weinig doelpunten uit. Dat is iets waar we meer vat op moeten krijgen en aan zullen blijven werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer