© VUM

Tot vijf jaar cel voor afpersing via chatforum op TMF

Twee mannen en een vrouw werden vrijdag door de strafrechter in Tongeren veroordeeld tot celstraffen van drie en vijf jaar voor het afpersen van mannen die ze lokten via chatfora op de muziekzender TMF. De slachtoffers kwamen naar Genk voor seksafspraakjes maar eenmaal ter plaatse moesten ze onder bedreiging geld afhalen bij de dichtstbijzijnde bankfilialen.

Shauni Deferm

De feiten dateren van april en mei 2015. De drie beklaagden zochten contact met mannen via de chatdienst van TMF. Heel wat potentiële slachtoffers reageerden op de gsm-nummers die zij daar vrijgaven. Ze deden zich voor als dames die hun diensten aanboden tegen een betaling van geldsommen rond de honderd euro. De slachtoffers zakten telkens af naar Genk in de hoop een seksueel avontuurtje te beleven. Op de afgesproken parking aan een voetbalclub werden ze opgewacht door een vrouw. Ze nam plaats in de wagen, vroeg naar het afgesproken bedrag en lokte het slachtoffer op de achterbank. Zelf stapte ze uit en deed een plasje, wat voor de twee andere beklaagden een signaal was om in actie te schieten. Met een mes sprongen ze in het voertuig en verplichtten de ‘klanten’ om naar het dichtstbijzijnde bankkantoor te rijden. Daar vroegen ze telkens een som van 1.000 euro. Nadien sloegen ze op de vlucht met het geld en de gsm’s van de slachtoffers.

Schaamte

“In totaal hebben we na grondig politieonderzoek zes feiten kunnen bewijzen”, stelde de procureur tijdens de zitting in januari. “Maar het staat vast dat er veel meer slachtoffers zijn. Zij durven enkel geen aangifte doen uit schaamte.” Volgens de procureur zou de 47-jarige beklaagde de initiatiefnemer zijn geweest. “Hij zoekt bewust zwakke personen die met zijn plannetje mee willen doen. De vrouwen die hij gebruikt om de contacten te leggen met de slachtoffers, overtuigt hij door ze gratis cocaïne aan te bieden.” Hij kreeg een celstraf van vijf jaar en een geldboete van 6.000 euro. Ondanks dat de man al twaalf veroordelingen op zijn strafblad heeft staan, bleef hij staalhard zijn betrokkenheid met deze feiten ontkenen. Dat de slachtoffers hem bij een fotoconfrontatie herkenden, veegt hij van tafel. “De echte dader zal op mij lijken, ik heb er niets mee te maken.” De andere twee beklaagden, waaronder het hulpje van de hoofdverdachte en een vrouw die de afspraakjes regelde, bekenden de feiten wel. “Ik ben een grote stommerik geweest”, aldus de rechterhand. Zij moeten elk voor drie jaar de cel in en kregen geldboetes van 3.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer