Chines hypersonische surveillancedrone (archieffoto).
Yomiuri

China ontkent dat het in het geheim hypersonische raket heeft getest: "Routinetest met ruimtetuig"

China ontkent dat het tests met een hypersupersonische nucleaire raket heeft uitgevoerd, zoals de Financial Times had geschreven. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er tests zijn gebeurd, maar zegt dat het ging om een "routinetest met een ruimtetuig", niet om een raket.

Volgens de Financial Times lanceerde China in augustus een raket die in een lage baan om de aarde vloog alvorens neer te dalen naar het doelwit, dat op enkele tientallen kilometers werd gemist. De Britse zakenkrant schreef dat afgelopen weekend op gezag van vier bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. 

Maar het bericht klopt niet, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ten eerste dateerde de test van juli, niet van augustus, klinkt het in Peking. 

Bovendien ging het volgens de woordvoerder niet om een raket, wel om een routinetest van een ruimtetuig, bedoeld om herbruikbare technologie te testen. Verschillende andere landen en bedrijven doen gelijkaardige tests, klinkt het nog.

Wat is een hypersonisch wapen?

De grote militaire machten ter wereld - de VS, Rusland of China - testen allemaal al een tijdje hypersonische wapens. Die worden met een raket in de ruimte gevuurd, en bewegen zich voort met een snelheid vijf maal hoger dan die van het geluid. Dat is trager dan een "traditionele" raket, maar het hypersonische wapen kan wel bestuurd worden en manoeuvreren. Ze kunnen ook lager vliegen. De combinatie van snelheid en wendbaarheid maakt dat hypersonische wapens moeilijker te traceren zijn en uit de lucht te halen. Daardoor kunnen ze wellicht ook door raketafweersystemen vliegen, zoals de Verenigde Staten er één ontwikkelt. Op die manier zijn de hypersonische wapens een nieuwe stap in de internationale wapenwedloop.

De reactie van China neemt de bezorgdheid in de VS niet weg. "We maken ons zorgen over wat China doet op hypersonisch gebied ", reageert de Amerikaanse ontwapeningsambassadeur in Genève Robert Wood. "We weten gewoon niet hoe we ons tegen dat soort technologie kunnen verdedigen, net zo min als China of Rusland dat weten."

Meest gelezen