Winnaars Jermaine en Tawatha, vlak na hun overwinning
SBS

Winnares na omstreden tv-programma "De dansmarathon": "Geen marteling, maar net een mooie en leerzame ervaring"

Het programma "De dansmarathon" deed het afgelopen weekend in Nederland veel stof opwaaien. Koppels moesten 50 uur aan een stuk dansen met zo weinig mogelijk pauzes, en dat leidde tot een fysieke uitputtingsslag. Kijkers en artsen noemden "De dansmarathon" totaal onverantwoord, maar de deelnemers zijn het daar niet helemaal mee eens. "Iedereen heeft zich vrijwillig ingeschreven, we hebben heel goede voorlichting gehad, het was een mooie ervaring", zegt winnares Tawatha.

Wat is "De dansmarathon"?
50 uur dansen, 100 koppels en 100.000 euro. De drie kerngetallen van het tv-format dat afgelopen weekend te zien was op de Nederlandse televisie. Van donderdag tot zaterdagavond moesten 100 koppels proberen zoveel mogelijk proberen te dansen in 50 uur tijd. Elke minuut rusten, eten of drinken werd afgetrokken van de tijd. Het koppel dat het langst op de dansvloer stond, won 100.000 euro.

"De dansmarathon" werd gewonnen door het koppel Jermaine en Tawatha, zij hadden een rusttijd van "maar" 35 minuten in 50 uur. Maar zowel tijdens als na de uitzending was er forse kritiek op het programma, dat een ware uitputtingsslag bleek te zijn. Deelnemers konden steeds moeilijker op hun benen blijven staan, strompelden meer in plaats van dat ze dansten, vielen uitgeteld op de vloer, of moesten met een rolstoel weggedragen worden. Zowel kijkers als artsen en verpleegkundigen noemden het programma onverantwoord en totale waanzin.

Jermaine en Tawatha konden vlak na hun overwinning geen woord meer uitbrengen, ze waren compleet van de wereld. Maar anderhalve dag na hun overwinning gaat het veel beter, vertelde Tawatha gisteren aan RTL Nieuws. "Ik ben na de prijsuitreiking meteen gaan slapen. Dat duurde zo'n twintig minuten en verrassend genoeg ging het daarna alweer heel snel goed met me. Ik kon weer gewoon lopen, had geen pijn in mijn benen of voeten. Ik was alleen mijn stem kwijt."

Bekijk hier de bekendmaking van de winnaars van "De dansmarathon":

Winnares Tawatha: "Absoluut geen marteling"

Tawatha is het niet eens met de kritiek op het programma. "Iedereen heeft zich vrijwillig ingeschreven. Iedereen wist waar hij aan begon, we hebben hele goede voorlichting gehad. Er waren middagen waar je naartoe kon voor extra informatie, je mocht de experts altijd mailen met al je vragen. Het wordt nu gebracht alsof de show een marteling was, maar dat was het absoluut niet. Wij hebben hier zelf voor gekozen en voor ons was het juist een hele mooie en leerzame ervaring."

Het wordt nu gebracht alsof de show een marteling was, maar dat was het absoluut niet. Wij hebben hier zelf voor gekozen en voor ons was het juist een hele mooie en leerzame ervaring.

Winnares Tawatha

Hoe zijn Jermaine en Tawatha erin geslaagd om te winnen? "We hebben vooraf dagelijks getraind en veel medische literatuur gelezen", vertelt Jermaine. "Daarnaast hielden we onze lichaamswaardes enorm goed in de gaten met ons sporthorloge, waardoor we goed konden zien wanneer we wat moesten eten en drinken. De goede voorbereiding heeft ervoor gezorgd dat wij hier nu gewoon heelhuids staan, geen pijn hebben en dit gesprek kunnen voeren."

In het laatste dansuurtje moest Tawatha de hele tijd huilen. "Dat laatste uur kwam alles bij elkaar. Jermaine en ik waren tijdens een rustig nummer aan het schuifelen en hij vertelde me hoeveel onze vriendschap voor hem betekent, en hoe bijzonder het was dat we dit samen hadden volbracht. Dan zie je ook nog familie zitten en pept (presentatrice) Wendy van Dijk je nog een keer op: dan komen alle emoties los."

Talpa/William Rutten

Deelnemer Linda: "Jury had soms harder kunnen ingrijpen"

Van de 55 koppels haalden er uiteindelijk 20 de eindmeet van 50 uur dansen. Linda en Meysam werden derde. "Sommige kandidaten sloegen door in hun keuze om te blijven dansen, ondanks hoe het met hen ging", zegt Linda. "Er vielen mensen naast ons dansend in slaap. Heel heftig om dat te zien, toen kreeg ik ook pas door wat voor bizarre wedstrijd dit eigenlijk was. Maar zij zijn door hun grenzen heen gegaan, en dat wilden wij absoluut niet doen."

Linda denkt wel dat de jury soms harder in had kunnen grijpen, vooral bij deelnemers die er zichtbaar door zaten. "Je gunt het iedereen, maar sommige dansers waren niet meer verantwoord bezig. Zij hadden eigenlijk even van het podium gehaald moeten worden, om rust te pakken."

Deze video werd door "De dansmarathon" zelf gedeeld op sociale media: 

Deelnemer Bechir: "Niet onmenselijk"

Bechir en Johanna haalden ook de eindmeet, maar vooral Bechir had het bij momenten heel moeilijk. Meerdere kijkers waren tijdens de uitzending heel ongerust over hem. Over de kritiek zegt hij: "Het was altijd je eigen keuze om door te gaan of niet. Stoppen kon wanneer jij dat wilde."

"Daarnaast kregen we achter de schermen enorm veel hulp van fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. Ik ben daarnaast nog een keer weggehaald door het medische team, we werden echt goed in de gaten gehouden. Ik vond het daarom niet onmenselijk, maar juist een leuk concept waarbij je je lichaam en geest kan testen."

Meest gelezen