2020 Photothek

Zijn meer mensen verkouden dan vóór corona en zijn ze ook zieker? Of lijkt dat alleen maar zo? 

Wie rond zich heen kijkt, heeft het ongetwijfeld ook al gemerkt: veel mensen zijn verkouden. De verkoudheidsvirussen lijken dit najaar extra hard toe te slaan, met hevigere en langer durende symptomen. Maar is dat wel echt zo? Zijn we na anderhalf jaar corona vergeten hoe het is om verkouden te zijn of zijn we door de coronamaatregelen echt vatbaarder geworden voor allerlei bacteriën en virussen? We zochten het uit.

Zijn er echt meer mensen verkouden dan anders?

Het is druk bij de huisartsen. Sinds enkele weken slaan de verkoudheidsvirussen weer toe en hebben heel wat mensen last van keelpijn, hoest of een loopneus. Maar zijn er ook echt meer mensen verkouden dan anders?

"Er is vooral meer aandacht en alertheid voor verkoudheidssymptomen", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. "Mensen komen sneller naar de huisarts als ze ziek zijn en blijven ook sneller thuis van het werk. Daardoor ontstaat de indruk dat er meer mensen verkouden zijn dan voor corona, terwijl dat niet echt zo is."

Ook uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er momenteel niet meer acute luchtweginfecties zijn dan andere jaren. 

"Mensen hebben ook een vertekend beeld door vorig jaar", zegt Van Giel. "Toen waren er veel minder luchtweginfecties dan normaal. Door de mondmaskers, afstands- en hygiënemaatregelen konden virussen veel moeilijker rondgaan."

Mensen gaan sneller naar de huisarts, blijven sneller thuis van het werk en er is meer waakzaamheid, maar er zijn niet echt meer verkoudheden
Roel Van Giel, voorzitter huisartsenvereniging Domus Medica

"Maar wat wél klopt, is dat er momenteel meer mensen verkoudheidssymptomen hebben, omdat er ook weer meer coronabesmettingen zijn", zegt Van Giel.

Momenteel testen elke dag zo'n 3.000 Belgen positief op het coronavirus. Blijf dus ook bij milde verkoudheidssymptomen voorzichtig, neem eventueel een zelftest af of laat je testen.

Zijn we echt zieker van een verkoudheid dan anders?

Verschillende mensen hebben ook het gevoel dat ze dit jaar meer en langer last hebben van hun verkoudheid. Maar ook dat klopt wellicht niet, zegt Roel Van Giel.

"De huisartsen blijven bij een klassieke verkoudheid dezelfde adviezen geven als vroeger, en we zien geen stijging van patiënten bij wie de klachten blijven aanhouden of verergeren. Het ziekteverloop lijkt dus niet veranderd tegenover voor corona."

"Het zou kunnen dat mensen hun verkoudheid wat intenser beleven, omdat ze ook sneller thuisblijven van het werk of van school. Corona heeft er ook voor gezorgd dat er wat meer ongerustheid is over verkoudheidssymptomen. En dat is natuurlijk niet slecht, want de kans bestaat dat je inderdaad besmet bent met het coronavirus."

Zijn we vatbaarder geworden voor virussen en bacteriën?

Maar anderhalf jaar met minder mensen in contact komen, afstand houden en handen ontsmetten hebben wel degelijk een invloed op onze immuniteit. "Ons immuunsysteem moet regelmatig in contact komen met virussen en bacteriën", zegt immunoloog Joeri Aerts (VUB).

"Maar de virussen die we normaal elk jaar tegenkomen, daar zijn we nu al anderhalf jaar niet meer aan blootgesteld. Ons immuunsysteem is momenteel wat minder getraind en dan bestaat de kans dat het wat trager reageert op een infectie. Je kan dan wat zieker worden en het kan wat langer duren voor je genezen bent", zegt professor Aerts.

"Je mag het immuunsysteem natuurlijk niet overbelasten, maar het mag ook niet te weinig worden blootgesteld aan virussen en bacteriën. We zien bijvoorbeeld dat allergieën vooral voorkomen bij kinderen die te hygiënisch zijn opgevoed. Hun afweersysteem is onvoldoende getraind en gaat in overreactie."

Volgens verschillende experten zou het ook kunnen dat de griep deze winter wat harder kan toeslaan dan andere jaren. Maar ook dat valt nog af te wachten.

Meest gelezen