Op 1 oktober 2020 stal de winkeldief met een kompaan verschillende machines uit de Amerikaanse Stock in Paal. ©  ZB

Plus ArtikelWinkeldief

Winkeldief die herkend werd op straat sloeg jaar geleden ook al toe in Paal

Beringen/Bilzen/Maasmechelen/Peer/Scherpenheuvel-Zichem -

Een van de twee winkeldieven die anderhalve week geleden opgepakt waren na een diefstal in de Amerikaanse Stock in Maasmechelen, is in april nog veroordeeld voor een tiental andere diefstallen. Onder meer in de Amerikaanse Stock in Paal stal hij een jaar geleden enkele machines.

Zahra Boufker en Olivier Simons

Op zaterdagmiddag 9 oktober stalen twee winkeldieven zo’n 16 kniptangen uit de Amerikaanse Stock van Maasmechelen, goed voor een buit van ongeveer 2.000 euro. Het duo werd vastgelegd op de bewakingscamera’s. Amper een dag later betrapte de 18-jarige zoon van de uitbater de twee dieven toevallig op straat in Bilzen, waarop ze gearresteerd werden door de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst. De Sectie M van het parket Limburg dagvaardde de mannen in snelrecht. Ze verschijnen op 24 november al voor de rechter.

LEES OOK. Twee Russische winkeldieven toevallig op straat herkend door zoon van slachtoffer

Voor een van de twee mannen is het al de tweede keer dit jaar dat hij zich moet verantwoorden voor een rechter. De man werd op 2 april 2021 immers al veroordeeld voor ruim een tiental andere diefstallen door de correctionele rechtbank van Leuven. Hij had onder meer toegeslagen bij twee doe-het-zelfzaken in Peer en Scherpenheuvel-Zichem.

800 euro buit

Op 1 oktober 2020, een jaar geleden, pleegde de man ook een diefstal bij de Amerikaanse Stock in Paal, samen met een andere kompaan. “Ze hebben op klaarlichte dag toegeslagen”, zegt Hilaire Poels, eigenaar van de Amerikaanse Stock. “Een half uur nadat ze vertrokken waren, zagen wij dat op onze bureau lichtjes knipperden. Dat gebeurt enkel als er een toestel uit onze winkel verdwijnt. We zijn gaan kijken en zagen dat er verschillende machines gestolen waren en dat er lege koffers waren achtergelaten in de winkel. De buit was iets meer dan 800 euro.”

Net als in Maasmechelen werd de diefstal ook in Paal vastgelegd op bewakingscamera. “Op de camerabeelden zagen we wie de daders waren en konden we zien hoe ze de machines onder hun kleding staken, zonder enige schrik. We konden hun volledige parcours traceren en kwamen erachter met welke nummerplaat ze reden. We hebben meteen de politie verwittigd. Niet lang daarna werden de dieven op heterdaad betrapt in een doe-het-zelfzaak in Zichem.”

“Jammer dat de winkeldief zes maanden na zijn veroordeling opnieuw is opgepakt voor soortgelijke feiten”, zegt Hilaire Poels van de Amerikaanse Stock in Paal. ©  Zahra Boufker

Twee jaar gevangenis

Hoewel een van de winkeldieven in april veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van twee jaar, sloeg dezelfde man eerder deze maand toch opnieuw toe bij de Amerikaanse Stock in Maasmechelen. “Het is jammer dat de dief die bij ons heeft gestolen, een jaar later gewoon weer hetzelfde doet bij collega’s. In april heeft hij nog een straf gekregen en nog geen zes maanden later wordt hij opnieuw opgepakt voor soortgelijke feiten. Wanneer gaat dit stoppen? Dieven horen thuis in de gevangenis.”

Het parket Leuven bevestigt dat de man op 2 april een gevangenisstraf van twee jaar kreeg van de correctionele rechtbank. “Hij verkreeg ondertussen van de gevangenis de voorlopige invrijheidsstelling omdat hij een derde van zijn straf had uitgezeten”, zegt een parketwoordvoerder. “Belangrijk daarbij was dat hij ook in voorlopige hechtenis had gezeten voorafgaand aan het vonnis.” De man wordt op 24 november enkel voor de feiten in Maasmechelen in snelrecht gedagvaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer