Moddergooien in Heerse meerderheid

Het geruzie binnen de Heerse meerderheid – Lijst Dumont, Open Vld en N-VA – blijft voortduren sinds de partij in december tegen het budget van 2017 stemde. Op haar Facebookpagina haalt N-VA fel uit naar de andere meerderheidspartijen Dumont en Open Vld, met weinig verhullende hashtags #kleutergedrag en #zielig. Is dit het begin van een langgerekt partijtje moddergooien tot de gemeenteraadsverkiezingen?

Frank Missotten

De bruggen tussen N-VA enerzijds en, anderzijds, lijst DUMONT en Open Vld lijken definitief opgeblazen. Op Facebook bekritiseert N-VA openlijk de koers die de huidige meerderheid vaart. Vooral het feit dat schepen Stefan Budo alle belangrijke bevoegdheden kwijt is, stoot tegen de borst. “We horen overal dat burgemeester Dumont overal vertelt dat zij onze bevoegdheden hebben afgepakt omdat Stefan maar 1 op 6 van de schepencolleges aanwezig is”, vertelt Jan Leus, die wegens ziekte voorlopig door Budo vervangen wordt. “Dat strookt totaal niet met de waarheid. Stefan is niet meer of minder afwezig dan de schepenen van andere meerderheidspartijen. Het wordt nog ridiculer als je weet dat het college in tussen telkens in laatste instantie wordt verplaatst om er zeker van te zijn dat schepen Budo helemaal niet kan komen. Zo probeert Dumont echter de echte reden te verdoezelen, namelijk dat N-VA bestraft moest worden omdat we tegen de begroting hebben gestemd. Blijkbaar durven ze niet voor hun eigen begroting opkomen. Ze zijn blijkbaar beschaamd over de door hun geplande uitgaven in de begroting en de lening van 500.000 euro die ze daarvoor moeten afsluiten.” De partij wil Facebook gebruiken om de feiten te benoemen zoals ze zich voordoen. “Liever open en bloot op Facebook, dan heimelijk achter de rug”, klinkt het. “Want we zijn zo al heel veel dingen over onszelf te weten gekomen die we nog niet wisten.”

Lening

Schepen Kristof Pirard (Open Vld), die Begroting en Financiën van Stefan Budo overnam, betreurt de uitvallen van de coalitiepartner op de sociale media. “Als ze op deze manier echt met modder willen gooien naar hun collega’s, dan doen ze maar. Wij gaan ons niet hiertoe verlagen. Wat de lening van 500.000 euro betreft, die staat al in het budget sinds 2013 maar werd nog nooit opgebruikt. Leus was zelfs toen nog schepen van Financiën, hoe hypocriet kan men dus zijn om daar nu over te vallen. Wij staan recht in onze schoenen en zijn wel effectief bezig met beleid te voeren voor elke inwoner, met een positief budget en een berg optimisme.” Burgemeester Henri Dumont kwam nog even terug op de afwezigheid van Budo in het schepencollege. “Het college vindt nu elke maandag om 15 uur plaats. Een schepen wordt goed betaald en moet zorgen dat hij aanwezig is. Stefan heeft ervoor gekozen om voltijds te blijven werken, dan moet hij maar een halve dag verlof nemen. Ik moet ook rekening houden met schepenen die halftijds werken of een ander mandaat hebben.”

Machtsoverdracht

N-VA nam ook al enkele uitgaven onder de loep, zo stoot de machtsoverdracht van carnavalsvereniging De Klompenridders hen tegen de borst. “Op vraag van Dumont én niet op vraag van De Klompenridders wordt de machtsoverdracht dit jaar veel grootser aangepakt”, aldus Jan Leus. “Brood en spelen is het motto van Dumont. Er komen er nu enkele honderden mensen meer en dat allemaal op kosten van de gemeente. Dit strookt echt niet met de geest van carnaval als je het mij vraagt.” Burgemeester Dumont weerlegt deze kritiek met klem. “De Klompenridders hebben op het college zelf gevraagd of ze op zaterdag 25 februari ook hun sponsors en enkele bevriende groepen mochten uitnodigen. Ze gaan immers hun nieuwe carnavalswagen voorstellen die ze zelf bekostigd hebben. Er komen nu een 100-tal personen extra waardoor we moeten uitwijken naar zaal De Bammerd. Dit is gewoon iets eenmaligs. Het belooft op deze manier nog een erg moeilijke samenwerking met N-VA te worden. Ik hoop dat het niet gaat escaleren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer