Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergiefactuur

Extra steun voor wie sociaal energietarief krijgt

Energieminister Tinne Van der Straeten.Beeld BELGA

Wie nu nog geniet van het sociaal energietarief, zal na de winter een goedkoop contract krijgen bij een energieleverancier. De regering maakt ook 32 miljoen euro vrij om kwetsbare gezinnen te helpen bij het betalen van hun energiefactuur.

De federale regering zette onlangs het licht op groen voor een verlenging van het sociaal energietarief. Een half miljoen gezinnen zal daardoor deze winter nog van goedkope energie kunnen genieten. Daarna moeten ze een nieuw contract aangaan bij een energieleverancier. Dan dreigt een kleine kater, want de kans bestaat dat ze in erg dure contracten terechtkomen.

Om dat te voorkomen werkt de federale regering aan een regeling waarbij die mensen verplicht het goedkoopste tarief aangeboden krijgen als het sociaal tarief afloopt. Daarvoor valt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) terug op een wet die vanaf 1 januari in werking treedt, en die een einde moet maken aan dure slapende energiecontracten. Klanten van wie een slapend contract wordt beëindigd, moeten vanaf volgend jaar ook het goedkoopste alternatief aangeboden krijgen.

Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit), de drijvende kracht achter die wet, is opgetogen dat die ook hier ingezet kan worden. “Zo vermijdt men dat gezinnen die vandaag door het sociaal tarief beschermd worden, plots geconfronteerd worden met een te duur contract op de vrije markt. Dat zou immers de bescherming die hen nu geboden wordt in één klap ongedaan maken.”

Daarnaast zal 32 miljoen euro vrijgemaakt worden om mensen die nu van het sociaal tarief genieten, te helpen bij het betalen van hun eerste factuur nadat het sociaal tarief afloopt. Hoe dat precies zal gebeuren, moet nog overlegd worden met de sector.